Izum jedne tinejdžerke promijeniće svijet zauvijek (video)

Ann Makosinski imala je samo 16 godina kada je izmislila džepnu lampu koja svijetli uz pomoć toplote ljudskog tijela. Sada, dvije godine poslije, pokušava promijeniti svijet.

Autor: danas.net.hr

Inspiraciju za svjetiljku, ova mlada Kanađanka, dobila je od prijateljice s Filipina koja nema struju u svojoj kući. Pričala joj je kako ne može pisati zadaće i kako zbog toga zaostaje u školi.

Zbog nje je, Anna počela eksperimentisati s Peltierovim elementom, termodinamičkim modulom koji može proizvoditi struju ako je jedna strana elementa hladna, a druga topla.

Mjesecima je radila na svom izumu da bi ga predstavila ga na školskom sajmu nauke. I zauzela je tek drugo mjesto.

Nada za milijardu ljudi

Ali, jedan od učitelja iz njene škole nagovorio ju je da prijavi svoju svjetiljku na naučni sajam tehnološkog diva Googlea. Osvojila je prvu nagradu i stipendiju od 25 hiljada dolara. Cijeli svijet je čuo za njen izum prilikom nastupa na TEDX konferenciji i gostovanja u poznatoj emisiji The Tonight Show.

Njena džepna lampa nije još spremna za serijsku proizvodnju jer mora povećati jačinu svjetla koju lampa trenutno proizvodi. Ali, to je tehničko pitanje koje će se riješiti.

Prema podacima Svjetske banke više od milijardu ljudi u svijetu živi bez električne energije. Od tih milijardu ljudi, njih nekoliko stotina milijona su djeca koja pokušavaju napisati svoju zadaću za školu, a njihovi roditelji nemaju novaca za nove baterije za džepnu lampu. Izum tinejdžerke Ann Makosinski mogao bi promijeniti njihove živote nabolje.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close