Izmjene zakona o porezu na dobit – udar na realni sektor

Ekonomsko-socijalno vijeće Federacije otkazao je sjednicu na kojoj se trebalo raspravljati o nedostacima Izmjena zakona o porezu na dobit, koje predviđaju ukidanje oslobađanja izvoznika od plaćanja poreza na dobit.
Preduzeća iz Bosanskopodrinjskog kantona iskazala su nezadovoljstvo ovakvom politikom Vlade, koja jedino brine kako popuniti budžetske rupe, a ne razmišlja o Vlada Federacije BiH u finansijskom je ćorsokaku.
Javni dug i potrošnja rastu, prihodovna strana budžeta sve je tanja. Problem se, kako tvrde brojni ekonomski analitičari, pokušava riješiti na način koji će izazvati još veću dubiozu – udarom na realni sektor. Primjer, novi Zakon o porezu na dobit, kojim se ukida jedini benefit koji su izvoznici iz naše zemlje imali, i koji je bio garant povećanja obima proizvodnje i konkuretnosti na zahtjevnom evropskom i svjetskom tržištu.
Iz Vanjskotrgovinske komore BiH kažu kako je Vlada FBiH ovaj potez pravdala preporukama MMF-a koje, u suštini, predstavljaju naredbu, a krajnji im je cilj slabljenje konkuretnosti zdravog dijela naše privrede u korist jakih kompanija koje dolaze iz EU-a i ostatka svijeta.
Ukoliko ovaj zakon prođe, njegovom primjenom najviše će biti pogođeni izvoznici iz BPK-a i ZDK-a.
No, da Vlada neće tako jednoastavno odustati od predloženih zakonskih rješenja, potvrđuje i podatak kako su odbijeni prijedlozi Radne grupe u kojoj su bili i predstanici privrednih komora.

FTV

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close