Izložba Milomira Kovačević Strašnog u subotu otvara “Modul Memorije”

U subotu, 06. aprila, 2013., izložba Milomira Kovačevića Strašnog «(I) oni si branili ovaj (svoj) grad» otvorit će ovogodišnje izdanje Modula Memorije, programa Internacionalnog teatarskog i filmskog festivala MESS, koji će i ove godine trajati do 09. maja, 2013. Nastao sa ciljem da kroz umjetnost očuva sjećanje na opsadu Sarajeva, ali i da kroz umjetničko sjećanje razvija saosjećanje, empatiju i ljudskost, i ovogodišnji Modul Memorije je multimedijalnog karaktera te će sarajevskoj publici predstaviti zanimljive izložbe, teatarske predstave, dokumentarne filmove.

«Festival MESS institucionalno njeguje sjećanje kao važan segment naših života, u želji da nam prošlost bude tačka susreta, da se približimo i preduprijedimo slijedeće konflikte», istakao je Dino Mustafić, direktor MESS-a, napominjući da o suočavanju s  prošlošću programi Modula Memorije govore kroz činjenice, sa pijetetom prema onima koji više nisu s nama, te kroz umjetnički odnos prema događajima koji su nas obilježili. Jedan od idejnih tvoraca Modula Memorije i direktor SARTR-a, Nihad Kreševljaković, podsjetio je na historijsku važnost za Sarajevo datuma kao što su 6. april, 2. maj i 9. maj. «Modul Memorije nastao je iz želje da se između tih datuma intenziviraju naša sjećanja na iskustva koja su nas obilježila», naglasio je Kreševljaković.

U kontekstu izložbe koja će u subotu, 6. aprila, 2013. u 19 sati u Umjetničkoj galeriji BiH otvoriti Modul Memorije, Kreševljaković je podsjetio da je prva poslijeratna izložba Strašnog u Sarajevu bila organizirana u okviru ovog programa Festivala MESS. «Kada govorimo o tristo fotografija Milomira Kovačevića Strašnog, onda je riječ o tristo umjetničkih djela», podcrtao je Kreševljaković, napominjući da ono što je Strašni uradio za čuvanje sjećanja na opsadu Sarajeva u nekoj drugoj državi bi radile čitave institucije.

Milomir Kovačević-Strašni je objasnio da je riječ o više od tri stotine portreta boraca koji su nastajali tokom rata u Sarajevu, a izložba počinje sa pregledom dešavanja 2. maja, 1992. jer se zatekao u tadašnjoj Titovoj ulici sa aparatom. «Kad sam se nedavno zarovio u svoju arhivu počeo sam vaditi portrete i jedan po jedan stigao do broja od preko tri stotine i zadovoljstvo mi je predstaviti ih u Sarajevu i u okviru Modula Memorije», istakao je Strašni.

U okviru filmskog programa bit će prikazani filmovi koji se tiču opsade Sarajeva autora Pjera Žalice «Djeca kao i sva druga», Nenada Dizdarevića «Četvrti dio mozga» i Dine Mustafića «Pista života», dok će biti prikazana i dva filma Patricka Chauvela «Ogledala rata» i «Ratni reporteri», rađen u saradnji sa Antoine Novat-om. U teatarski program su uvrštene predstave «Bio je lijep i sunčan dan» Tanje Miletić-Oručević, «Tajna džema od malina» Selme Spahić, «Izopačeni» Andreja Nosova, te premijera predstave Marka Boldina «Sjećanje kamena», nastala u produkciji Festivala MESS u koprodukciji sa SARTR-om i Institutom za muziku, teatar i multimediju.

Osim izložbe koja otvara Modul Memorije, bit će predstavljene izložbe fotografija «Bosnia 1992-1995» kao rezultat saradnje desetina ratnih fotoreportera koji su se okupili prošle godine u Sarajevu na konferenciji u znak obilježavanja dvadeset godina od početka opsade. Također, bit će upriličene izložbe Zorana Lešića «Život u 24 slike u sekundi», kao jedno multimedijalno istraživanje sjećanja, te izložba «Moduli moderne u Sarajevu» Anide Krečo.

www.magazinplus.eu

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close