Izetbegović: SDA je ponovo najjača politička snaga u BiH

Zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović otvorio je danas 6. stranački Kongres u Sarajevu, podsjetivši da se ovaj kongres održava na dan kada je stranka osnovana prije četvrt vijeka.

Svim članovima, simpatizerima i prijateljima SDA čestitao je 25 godina, kako je kazao, uporne, hrabre i dostojanstvene borbe za ponosne i slobodne Bošnjake u cjelovitoj, suverenoj i demokratskoj BiH, državi ravnopravnih naroda i građana.

Od prethodnog redovnog Kongresa SDA proteklo je šest godina.

“SDA je nakon proteklog turbulentnog perioda, ponovo postala najjača politička snaga u BiH. To smo postigli zahvaljujući jedinstvu, upornom i koordinisanom radu svih stranačkih organa, te spremnosti da se suočimo sa svim izazovima sa kojima se susrećemo”, poručio je, između ostalog, Izetbegović.

Kongresu prisustvuje 703 delegata, koji će izabrati novo rukovodstvo SDA u naredne četiri godine. Tako će SDA danas dobiti predsjednika stranke i njegovog zamjenika, te osam potpredsjednika. Kandidati za predsjednika SDA su Bakir Izetbegović, Šemsudin Mehmedović i Irfan Ajanović, dok su za zamjenika predsjednika predloženi Adil Osmanović i Mihnet Okić.

Asim Sarajlić, Šefik Džaferović, Denis Zvizdić, Sadik Ahmetović, Ramiz Salkić, Safet Softić, Šemsudin Dedić, Mirsad Kukić, Melika Mahmutbegović, Salko Sokolović, Husejin Smajlović, Edin Mušić, Sejad Delić, Halid Genjac, Senad Bratić, Nermin Mandra, Edin Ramić, Senad Šepić, Alija Budnjo i Semir Efendić kandidati su za potpredsjednike stranke.

Tokom Kongresa biće izabrani i članovi Glavnog odbora, Nadzornog odbora i Suda časti SDA.

Glavni odbor Stranke ranije je usvojio Prijedlog Programske deklaracije i kongresnih dokumenata koji će biti razmatrani na današenjem Kongresu.

Kongresu stranke prisustvuje veliki broj gostiju, članovi brojnih političkih stranaka iz BiH i regiona, te predstavnici diplomatskog kora i međunarodnih institucija u BiH, te vjerski zvaničnici.

N.Š.

(Vijesti.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close