Izetbegović: Još nemamo definisan stav o pitanju mehanizma koordinacije…

Zamjenik predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović istaknuo je danas u Sarajevu da ova stranka još uvijek nema definisan stav u vezi s mehanizmom koordinacije, ali da je fokusirana na formiranje takvog mehanizma koji bi bio “propustan i ubrzavao procese”

Izetbegović je to prokomentirao pred početak sjednice Predsjedništva SDA, naglašavajući da su dosadašnji prijedlozi nudili mehanizam koji bi usporio evropski put BiH, jer bi se formirala tijela koja bi glasala koncenzusom.

– Mislim da to nije pravi put i da ćemo se morati vratiti ideji koordinacionog mehanizma koji će to zaista efikasno i brzo koordinirati, ne uzimajući nikome nikakve nadležnosti. Kantoni, entiteti i država imaju svoj dio posla, problem je u nadležnostima koje su podijeljene između tih nivoa i tu je potrebno pronaći rješenje. Smatram da nikako ne treba napraviti glomazan i kompliciran mehanizam, pun mogućnosti blokada – smatra Izetbegović.

Najavio je da će u petak članovi SDA održati sastanak posvećen toj temi, nakon čega bi stranka istupila s definiranim stavom.

Komentirajući kratko mogućnost smjene direktora javnih preduzeća i agencija, Izetbegović ističe da je SDA stava da svi koji su dobro radili svoj posao i čiji su izvještaji o radu usvojeni treba ostaviti na tim pozicijama do isteka njihovih mandata.

– Taj proces smjena će sigurno trebati izvršiti kod dijela javnih preduzeća i agencija i prije završetka mandata njihovih direktora – kazao je on.

(Fena/mr)

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close