Možemo li očekivati ekonomski bolju godinu?

Malobrojni dostupni pokazatelji iz siječnja 2015. ne ukazuju na pozitivne pomake po pitanju ekonomske aktivnosti u odnosu na prethodnu godinu, navodi se u analizi Direkcije za ekonomsko planiranje BiH objavljenoj prošli mjesec.

Dodaje se da je jedan od glavnih pokazatelja aktivnosti bilo smanjenje obima vrijednosti vanjske trgovine uslijed pada izvoza od 1,3% i uvoza 2,8% u odnosu na siječanj/januar prethodne godine.

‘Usprkos relativno (u odnosu na prethodne godine) visokoj pokrivenosti uvoza izvozom na 66,2% ovo se teško može smatrati pozitivnim kretanjem. Naime, smanjenje izvoza bi moglo ukazivati na slabljenje aktivnosti realnog sektora, dok bi pad uvoza mogao biti posljedica slabe domaće tražnje i izvoza. Pri tome, na slabu aktivnost u realnom sektoru posebno ukazuje stagnacija prerađivačke industrije”, ističe se u analizi DEP-a.

Posljedica slabe slabe finalne potrošnje i nominalnog pada robnog uvoza u siječnju/januaru je bilo blago smanjenje prihoda od indirektnih poreza. Ipak, realno smanjenje vanjske trgovine bi moglo biti nešto slabije.

Naime,stručnjnaci navode, da bi smanjenje robnog izvoza i uvoza bi djelomično moglo biti posljedica smanjenja izvoznih i uvoznih cijena na što djelomično ukazuje deflacija potrošačkih cijena od 0,9% (obzirom da značajan dio potrošačkih dobara dolazi iz uvoza).

Pri tome, kad je u pitanju domaća tražnja posebno ohrabruje realni rast prometa maloprodaje od 1% u odnosu na prosinac/ decembar, odnosno čak 8,3% u odnosu na siječanj/januar prethodne godine, navodi se.

Što se tiče stranih investicija prema revidiranim podacima Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH strana direktna ulaganja (SDU) u trećem kvartalu iznosila su 132,82 milijuna KM. Ukupna ulaganja u prva tri kvartala 2014. godine iznosila su 208,46 milijuna KM što je više za 7,9 % nego u istim periodu u prošloj godini (prva tri kvartala 2013. godine).

Što se tiče poznatih podataka glavna karakteristika ulaganja u ovome periodu je to da se preko 50% ulaganja odnosi na oblast proizvodnje i distribucije električne energije gdje je najveće ulaganje u firmu EFT‐Rudnik i Termoelektrana Stanari d.o.o. Stanari  u iznosu od 105,81 miliona KM, navodi se u podacima DEP-a.

Ministarstvo nema podatake o stranim investicijama od listopada prošle godine zbog problema sa softverom.

Pregled investicija od 2006.-do 2013.(Iznosi u milijunima 000 KM)  Izvor: CBBiH

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close