Zdravko Tolimir do kraja života iza rešetaka zbog genocida u Srebrenici i Žepi

HAŠKI SUD POTVRDIO PRESUDU

Žalbeno vijeće Haškog tribunala potvrdilo je danas kaznu doživotnog zatvora Zdravku Tolimiru koji je optužen za genocid i druge ratne zločine počinjene u Srebrenici i Žepi 1995. godine

Naloženo je da se presuda izvrši odmah, te da Tolimir ostane u pritvoru Međunarodnog suda dok se ne privedu kraju pripreme za njegovo prebacivanje u državu u kojoj će služiti kaznu.

Žalbeno vijeće ukinulo je dio presude Pretresnog vijeća koji se odnosi na presudu za genocid u Žepi.

Tolimir, bivši pomoćnik komandanta za obavještajno-bezbjednosne poslove Glavnog štaba vojske bosanskih Srba (VRS), osuđen je na doživotnu kaznu zatvora za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine počinjene 1995. godine nakon pada enklava Srebrenica i Žepa, u BiH.

Pretresno vijeće je u decembru 2012. godine većinom glasova Tolimira proglasilo krivim za genocid, udruživanje radi vršenja genocida, ubistvo kao kršenje zakona ili običaja ratovanja, kao i za istrebljivanje, progon i nečovječna djela putem prisilnog premještanja. Vijeće je također utvrdilo da su ti zločini počinjeni kroz Tolimirovo učešće u dva udružena zločinačka poduhvata.

Cilj prvog poduhvata je bio da se od, otprilike, 11. jula do 1. novembra 1995. godine pobiju vojno sposobni muškarci bosanski muslimani iz enklave Srebrenica. Cilj drugog udruženog zločinačkog poduhvata je bio da se od marta do augusta 1995. godine prisilno ukloni i deportuje stanovništvo bosanskih muslimana iz enklava Srebrenica i Žepa.

Prvobitna optužnica protiv Zdravka Tolimira potvrđena je 10. februara 2005. godine, a objelodanjena je 25. februara 2005.

Tolimir je uhapšen 31. maja 2007. godine, a u pritvor Međunarodnog suda prebačen je 1. juna 2007. godine. Suđenje je počelo 26. februara 2010. godine, a presuda Pretresnog vijeća je izrečena 12. decembra 2012. gidine.

Tolimir je uložio žalbu na presudu Pretresnog vijeća, a žalbeni pretres je održan 12. novembra 2014.

Postupak protiv Zdravka Tolimira jedan je od 12 postupaka pred Međunarodnim sudom koji se tiču niza zločina koje su pripadnici snaga bosanskih Srba počinili nad bosanskim muslimanima nakon pada dvije zone pod zaštitom Ujedinjenih nacija, Srebrenice i Žepe, u julu 1995. godine. Devet od tih postupaka je okončano.

(Fena/mr)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close