Visoko

Izet Perviz: Odgovor na „Demanti Fondacije AP bosanska piramida sunca na tekst Izeta Perviza“

Poštovana redakcijo, 10. aprila, objavili ste „Demanti Fondacije AP bosanska piramida sunca na tekst Izeta Perviza“, u kojem me iz Fondacije nastoje pred vašim čitaocima načini lažovom. Zato vas molim da objavite moje reagovanje na ovaj zlonamjerni demantij.

Fondacija svoj demantij počinje ovako: „Ovaj uradak novinara Izeta Perviza je neistinit, maliciozan, pun predrasuda, neobjektivan, podcjenjivački i jednostran.“ Misli se na tekst objavljen na portalu Al Jazeera Balkans pod naslovom „Postaje li Visoko novo hodočasno mjesto“, a kojeg je vaš portal preuzeo.

Evo u čemu se sastoje moje neistine:

U nastavku demantija iz Fondacije navode kako „Tvrdnja da je istraživanje stalo 2012. nije tačna.“ Tako Fondacija demantuje samu sebe jer na početku pasusa u kojem stoji citirana rečenica sama Fondacija kaže kako je „Perviz naveo da je posljednja sonda na Bosanskoj piramidi sunca dovršena 2012. godine.“ Dakle, nigdje ne tvrdim da je istraživanje stalo, već samo da je „posljednja sonda dovršena 2012.“, kako to i iz same Fondacije navode u svom demantiju. A ako je dovršetak, ili kraj iskopavanja sondi, ujedno i kraj istraživanja, kako proizlazi iz teksta Fondacije, onda sama Fondacija otrkiva da od 2012. nema nikakvog istraživanja, iz čega se jedino može zaključiti da je priča o piramidama u Visokom zaključena – nema ih niti ih je ikada bilo.

Tačno je da sam napisao rečenicu: „Ogromne raskopine djeluju kao rane na leđima prapovijesne životinje.“ Ali ne u konktekstu u koji je Fondacija stavlja u svom demantiju: kao dio rečenice u kojoj stoji da je posljednja sonda dovršena 2012. Evo cijelog pasusa u kojem se nalazi ova rečenica:  „Pa ipak, skrećemo s uskog asfaltiranog puta koji se uvija oko Visočice. Stepenicama usječenim u zemlju, čije stepenike drže daske podbočene kočićima, dolazi se do arheoloških sondi. Ogrome raskopine djeluju kao rane na leđima prahistorijske životinje. Na tablama stoje rečenice koje su nekada odzvanjale kao senzacionalni naslovi u novinama.“.

Dakle, prije nego sam napisao na šta me podsjećaju, nazvao sam ih arheološkim sondama. A poslije toga sam napisao da na tablama stoje rečenice koje su nekada odzvanjale kao senzacionalni naslovi u novinama. Umjesto da me utjeruju u laž i podmeću mi ono što nisam rekao, u Fondaciji bi trebali sebi postaviti pitanje: Zašto u novinama već godinama niko ne pominje Osmanagićeve piramide i zašto su novinske redakcije ravnodušne na silna saopštenja kojima ih bombarduju iz Fondacije? Odgovor je jasan: Odavno u Osmanagićevu priču niko više ne vjeruje i novinske redakcije se osjećaju izmanipulisanim.

Iz Fondacije me utjeruju u laž i kada kažu „Perviz u tekstu iznosi da iz Fondacije Arheološki park tvrde da je vrh bosanske piramide sunca centar energetskog snopa kojim je naša planeta povezana s nekim kosmičkim objektom i da je orijentirano u pravcu Oriona ili Plejada.“ Pa kažu: „Istina je da je Fondacija u proteklih 11 godina organizirala pet međunarodnih naučnih konferencija s više od 120 uglednih stručnjaka i naučnika te da niti na jednoj od njih nikada nisu izjavili, tvrdili niti napisali ovakvo nešto.“.

Ali, ja nisam ni tvrdio da je iko od tih 120 stručnjaka, niti iko drugi na tih pet konferencija izjavio takvo što. To je u tekstu „Otkriće Teslinih torzionih polja na bosanskim piramidama“, objavljenom 23. januara ove godine na službenoj web-stranici Fondacije „Arheološki park: bosanska piramida sunca“, iznio Semir Osmanagić, prvi čovjek, ili čovjek oko čije priče se vrti cijela Fondacija.
Ovako, između ostalog, piše Osmanagić: „Iznad vrha Bosanske piramide sunca mjereno je električno polje (…) Eneregetska zraka iznad vrha piramide, kojoj je proteklih godina utvrđen radijus na 4,5 metra, se širi i jača u intenzitetu (…) Već godinama se postavlja pitanje gdje je orjentirana ova energetska zraka: da li prema nekom zvjezdanom sistemu (Orijon, Plejade, Alfa Centauri, itd.) ili prema nekoj konkretnoj planeti u drugom zvjezdanom sistemu?“ Da ne bi bilo zabune, energetske zrake u svom tekstu Osmanagić imenuje i „energetskim snopom“.

Svoj tekst Osmanagić završava ovako: „Svi smo mi samo dio kosmičkog interneta, zajedno sa svim tijelima u svemiru uključivo i našeg Tvorca. Prenos informacija je gotovo trenutan, bez obzira na ogromne udaljenosti. Pri tome je Bosanska piramida sunca, na našoj maloj matičnoj Planeti, jedna od karika kosmičkog interneta.“.

U svom demantiju Fondacija kaže: „U nastojanju da diskredituje i umanji nastojanja istraživanja koje Fondacija provodi već 11 godina, Perviz se osvrće i na tursite koji dolaze u Visoko i koji „goli izvode sektaški ples, gologuzi udaraju u bubnjeve i halakaju“ (…) Sklonost da ih se svrstava u sekte potiče od neznanja i nedobronamjernosti.“ Nigdje u tekstu ja ne zovem turiste pripadnicima sekti. To čine građani Visokog s kojima sam razgovarao. Oni ih doživljavaju tako. Evo kako stoji u mojoj reportaži: „Pokazuje i polje ispod grada na kojem su goli Slovenci izvodili „sektaški ples“. „Stali su u krug onako gologuzi i udarali u bubnjeve i halakali“, govori“. Da, govori jedan penzioner iz Visokog.

U nastavku demantija Fondacija mi zamjera – i zato sam valjda lažov, maliciozan, pun predrasuda, neobjektivan, podcejnjivač i jednostran – što sam posjetio njhov park a da nisam razgovarao s nekim od njihovih vodiča ili drugih osoba iz Fondacije. Da jesam vjerovatno me betonske kugle ne bi podsjetile na „divovska dinosaurova jaja“, jer oni bi mi objasnili da su to „replike kamenih kugli, fenomena koji je rasprostranjen svuda po svijetu, pa tako i u BiH.“ Znama ja vrlo dobro, gospodo iz Fondacije šta su te kugle trebale predstavljati, ali svi vodiči i članovi Fondacije ne mogu me ubijediti u ono što sam vidio, a vidio sam u tim nesretnim betonskim loptama kič, estradu, a samim tim i laž.

S poštovanjem
Izet Perviz

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close