Izborno-izvještajna skupština proizvođača sjemena i sadnog materijala FBiH

Skupština Udruženja/Udruge proizvođača sjemena i sadnog materijala u FBiH održana je 8. septembra u prostorijama Poljoprivrednog fakulteta u Sarajevu.

Stvaranje ambijenta za domaće proizvođače koji u ovom izvještajnom periodu zadovoljavaju 5% tržišnih potreba za sjemenom krompira, 10% žita, te 50% potreba za sadnicama voća – glavni je i priporitetni cilj ovog odruženja. U izvještajnim pokazateljima su istaknuti svi akteri koji utiču na ovakvo stanje, kao i njihov doprinos ovakvom stanju.

U Izvještaju o radu, između ostalog se kaže: “… u Zelenom izvještaju Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ništa se ne čini da se stanje promjeni, čak se Programom i Pravilnikom novčanih podrški za 2015. godinu nastavlja gašenje domaće proizvodnje. Kao karakterističan primjer stručne gluposti koja izaziva posmijeh stručne javnosti ali i proizvođača je da su novčane podrške izjednačene za sjeme sitnog žita i kukuruza ili veći iznos poticaja za rani krompir u odnosu na sjemenski kategorije Elita …”

S druge strane, proizvođači su uvjerenja da bi se uz povoljan ambijent za proizvodnju mogu zadovoljiti domaće potrebe nekih vrsta, dok bi se mogle i izvoziti određene vrste sadnog i sjemnskog materijala.

I pored poteškoća u kojima posluju ovdašnji proizvođači, neke članice ovog udruženja ostvaruju zavidne izvozne rezultate.

“Agroherc” Čapljina i “Dominant” Čapljina izvoze sadnice vinove loze, “H&H Fruit” Bugojno sadnice jagodičastog i bobičastog voća, “Adria Histhill” Čapljina izvozi cjeokupnu proizvodnju presadnica, “Poljoprivrednik” Odžak sjeme kukuruza i suncokreta, “Rasadnik Čiljak” Čapljina sadnice citrusa i krošnjastog voća – što dovoljno ilustrira kvalitetu domaćeg sjemena i sadnog materijala.

Programske orjentacije udruženih proizvođača sjemena i sadnog materijala FBiH usmjerene su na proizvodnju certificiranog sjemena i sadnog materijala.

Osim toga, kao neophodna programska aktivnost udruženja navodi se suradnja sa zakonodavnom i izvršnom vlasti na uredovanju legislative – zakonskih i podzakonskih akata koji regulišu ovu vrstu proizvodnje i tržišne uslove.

Skupština Udruženja/Udruge proizvođača sjemena i sadnog materijala u FBiH, u svom izbornom dijelu imenovala je nove sazive organa udruženja.

– Skuptšinom udruženja će u narednom mandatskom periodu predsjedavati Milenko Soče, a njegov zamjenik je Muhamed Palalačkić

– Upravni odbor:
Nermin Kadrić, predsjednik
Drago Kisić, zamjenik
Taib Joldić, član
Hasan Nurkić, član
Slavko Korda, član
Ivan Damjanović, član
Suljo Tahirović, član

– Nadzorni odbor:
Jozo Musa, predsjednik
Irhad Bećirović, član

 

www.magazinplus.eu

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close