Izabrani najuspješniji menadžeri jugoistočne i srednje Evrope

Direkcija Agencije za izbor najmenadžera BiH, jugoistočne i srednje Evrope iz Zenice organizirala je sinoć u Sarajevu tradicionalni 30. izbor najuspješnijih menadžera i kompanija jugoistočne i srednje Evrope u 2014. godini.

Na prigodnoj svečanosti dodijeljene su 24 menadžerske nagrade najuspješnim menadžerima, te 23 nagrade najuspješnjim pojedincima koji ne rade direktno u biznisu, ali svojim aktivnostima prave povoljniji ambijent za biznis i ekonomiju u regionu jugoistočne i srednje Evrope.

Brojne goste i zvanice pozdravio je predsjednik Organizacionog odbora ovog izbora Pane Škrbić, naglasivši da su najbolji izabrani između više stotina nominovanih iz biznisa, te grana i oblasti privrede iz 14 zemalja Evrope.

Naglasio je da je cilj afirmirati uspješne, sposobne i dobre ljude u biznisu i svim drugim djelatnostima koji dobro rade.

“Ovdje smo večeras okupili ljude s pozitivnom energijom, optimiste, one koji žele, hoće i mogu da mijenjaju svijet na bolje, koji ne kukaju, već rade i stvaraju, te koji žele da međusobno sarađuju u regionu, zajedno rade i rastu. To su kreativni, sposobni i hrabri ljudi koji žele da grade bolju budućnost ne samo za sebe, već za sve”, istaknuo je on.

Prema odluci stručnog žirija Direkcije, priznanje “Ličnost godine regiona” ove godine dobili su predsjednik Republike Poljske Bronislav Komorowski za desetogodišnje uspješno djelovanje u Evropskoj uniji i predsjednik Albanije Bujar Nishani za doprinos da Albanija dobije status kandidata za članstvo u EU.

Nagrade “Najmenadžer decenije” dobili su generalni direktor BH Telecoma Nedžad Rešidbegović, direktor Tvornice cementa Kakanj i generalni direktor HeidelbergCementa za BiH i Hrvatsku Branimir Muidža i Mirko Mrakužić iz dm – drogerie markt za Hrvatsku i koordinator za jugoistočnu Evropu sa sjedištem u Zagrebu.

Super šampioni biznisa, odnosno “Najmenadžeri i najkompanije za 2014. godinu”, prema izboru žirija Nezavisne agencije, su izvršni direktor Feroinvest grupacije iz Velesa (Makedonija) Kocho Angjusehev, generalni direktor Trayal korporacije iz Kruševca (Srbija) Miloš Nenezić, generalni direktor kompanije Energoinvest (BiH) Enes Čengić, generalni direktor Javnog preduzeća (JP) Elektroprivreda HZHB iz Mostara (BiH) Nikola Krešić i predsjednik Uprave reosiguravajućeg društva “Sava – RE” Ljubljana (Slovenija) Zvonko Ivanušič.

Među laureatima u ovoj kategoriji su i predsjednik Odbora direktora Elektroprivrede Crne Gore Srđan Kovačević, direktor kompanije UNIS Ginex iz Goražda (BiH) Jusuf Hubjer, direktor predstavništva Imperial Tobacco SCG Vladimir Mikić, izvršni direktor kompanije DAKK iz Segedina (Mađarska) Antal Fekete, izvršni direktor Zavisnog preduzeća Hidroelektrane na Trebišnjici a.d. Trebinje (BiH) Ljubo Vuković, direktor kompanije VAHOSTAV – PL iz Varšave (Poljska) Stanislav Kučirek i generalni direktor kompanije m:tel Banjaluka (BiH) Goran Vlaović.

Među najboljim evropskim kompanijama i menadžerima su, također, vlasnik preduzeća Niklanović d.o.o. i “Restorana Jadran” na budvanskoj plaži Krsto Niklanović, osnivač i izvršni direktor kompanije Megapromet iz Budve (Crna Gora) Miodrag Mišo Mitrović, vlasnik kompanije HELPIK Ltd iz Bugarske Volođa Lozanov, generalni direktor turističke agencije MAPAMOND Nikola Marian, vlasnik i predsjednik kompanije ŠIK Polimlje, Berane (Crna Gora) Dragoslav Bojović.

Dobitnici priznanja “Najmenadžer i najkompanija” su i Gani Resulbegović i kompanija Real estate&co, Ulcinj (Crna Gora) za oblast turizma i hotelijerstva, Mića Mićić i kompanija Jedinstvo a.d. Užice (Srbija) za oblast građevinarstva i Braća Lekić – Nedžad i Džihad za najbolji restoran u 2014. – POD VOLAT.

Priznanje “Najmenadžer” za oblast bankarstva – “Najbanka i najmenadžer u bankarstvu” dobio je generalni direktor Nove banke Banjaluka (BiH) Milan Radović, dok je priznanje “Najmenadžer za oblast osiguravajućih društava” dobio generalni direktor Sarajevo-osiguranja Midhat Terzić.

U kategoriji nagrada za oblast zdravstva ove godine nagrađeni su Institut za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju “Dr Simo Milošević” a.d. Igalo (Crna Gora) i njegov izvršni direktor Zoran Bošnjak, te Javna ustanova Dom zdravlja Podgorica (Crna Gora) i direktor Nebojša Kavarić.

Kao i prethodnih godina, dodijeljeno je i nekoliko priznanja ljudima, kompanijama i institucijama koje nisu direktno u biznisu, ali je njihov značaj za uspješan podsticaj razvoju biznisa u regionu veliki.

Tradicionalnu nagradu “Najgradonačelnik” ove godine dobio je gradonačelnik Zagreba (Hrvatska) Milan Bandić, a “Najgradonačelnici regiona za 2014. godinu” su gradonačelnik Cetinja (Crna Gora) Aleksandar Bogdanović i gradonačelnik Metkovića (Hrvatska) Božo Petrov.

Priznanje za razvoj međudržavne saradnje pripalo je Republici Hrvatskoj, a priznanje “Najambasador regiona” dobio je ambasador Hrvatske u BiH Ivan Del Vechio.

“Nagrada za životno djelo” u kategoriji specijalnih priznanja za oblast kulture, filmske umjetnosti i muzike otišla je u ruke glumcu Radetu Šerbedžiji.

U kategoriji specijalnih priznanja za vrhunske rezultate u svojoj branši priznanje je dodijeljeno advokatu Srđanu Aleksiću i Advokatskoj kancelariji Aleksić iz Niša (Srbija), dok je nagradu “Najmenadžer u dijaspori” dobila Sanda Delalić – Ivanković, uposlenik, vrhunski stručnjak i vođa važnog projekta u Allianz grupi (Njemačka).

Najuniverzitet u regionu je AAB univerzitet” iz Prištine (Kosovo) i rektor Luzlim Tafa, dok je nagradu u oblasti nauke ove godine dobio prof.dr. Radovan Pejanović sa Univerziteta Novi Sad (Srbija).

Ovogodišnja priznanja “Najministar regiona” dobili su ministar finansija Crne Gore Radoje Žugić, ministar energije, rudarstva i industrije Federacije BiH (FBiH) Erdal Trhulj i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske (RS) Stevo Mirjanić.

Najkomore u regionu jugoistočne Evrope su privredne komore Srbije i Kosova, predvođene predsjednicima Željkom Sertićem i Agimom Shihanijem, te predsjednik Saveza komora trgovine i industrije Albanije Ilir Zhilla.

Najsportski djelatnik je Mihajlo Mihajlovski, dugogodišnji predsjednik najtrofejnijeg rukometnog kluba na Balkanu – Vardar iz Skoplja i predsjednik SEHA rukometne lige.

Po završetku svečanosti dodjele priznanja održan je bal menadžera

Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close