Iz dijaspore lani stiglo 3,54 milijarde KM

Doznake iz inostranstva u BiH u prošloj godini iznosile su 3,54 milijarde maraka i manje su za 60 miliona u odnosu na 2012. godinu, pokazuju podaci Centralne banke BiH.
U Centralnoj banci su istakli da su lični transferi iznosili 2,11 milijardi KM, dok su ostali transferi bili 1,44 milijarde maraka, a većinom se odnose na penzije iz inostranstva.
U odnosu na 2008. godinu novčane doznake iz inostranstva, koje uključuju pomoć dijaspore i priliv deviznih penzija, lani su bile manje za 130 miliona KM.
Ukupne doznake u 2012. godini iznosile su 3,6 milijardi KM, dok su godinu ranije bile 3,48 milijardi.
Iz inostranstva je u 2010. godini stiglo 3,44 milijarde KM, dok je u 2009. bilo 3,25 milijardi KM. U 2008. godini priliv je bio najveći i iznosio je 3,67 milijardi KM.
Profesor Ekonomskog fakulteta u Istočnom Sarajevu Aleksandar Stojanović kaže da su ino-doznake izuzetno značajne za BiH, jer značajan broj njenih građana bukvalno preživljava zahvaljujući tom novcu.
– To je najznačajnija pomoć nezaposlenima kod nas. Pitanje je koliko Centralna banka tog novca može da uprati. Ona prati legalne tokove, ali mislim da su doznake daleko veće kada se u obzir uzme i ono što je poslato u kešu. Vjerujem da desetine hiljada ljudi preživljavaju od pomoći iz inostranstva – naglasio je Stojanović.

Glas Srpske

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close