Gubitak Klasa u 2013. godini 12,86 miliona KM

Sarajevski Klas ostvario je u 2013. godini gubitak od 12,86 miliona KM, pokazuje finansijski izvještaj kompanije, izvještava Indikator.ba
Klas je u prošloj godini ostvario ukupne prihode od 57,4 miliona KM, dok su ukupni rashodi iznosili 70,3 miliona KM.
Prihodi Klasa naglo padaju, a za ilustraciju još 2009. godine iznosili su 100,2 miliona KM.
Istovremeno, usljed pokrića gubitaka “topi” se kapital Klasa koji je lani iznosio 40,27 miliona KM (76,9 miliona 2009. godine).
Dugoročne obaveze Klasa iznosile su zaključno sa 31. decembrom 2013. godine 49,1 milion KM, a karatkoročne 42,0 miliona KM.
Klas je odnedavno u vlasništvu AS Groupa iz Jelaha.

Za izvoz “pite sa sirom” sir se mora nabaviti iz EU

Glavne prepreke u izvozu hrane u zemlje Evropske unije su izvoz proizvoda s animalnim porijeklom tj. proizvoda koji u sebi sadrže meso ili sir, izjavio je Agenciji Fena Muamer Valjevčić iz Sektora za izvoz kompanije Klas d.d. Sarajevo.
“Primjerice, Klas da bi izvezao proizvod “pita sa sirom”, mora sirovinu tj. sir, po puno većoj cijeni nego što je u BiH nabaviti iz EU da bi stekao uvjete za izvoz vlastitih proizvoda na tržište EU, što stvara nekonkurentnost na tržištu. Međutim, i pored svih prepreka Klas izvozi i ovaj proizvod na tržište EU i to u Hrvatsku, Holandiju, Englesku, a uskoro i u Švedsku, zatim Bugarsku… “, kazao je Valjevčić.
Osim toga, izdvojio je komplikovano i skupo pribavljanje dokumentacije potrebne za izvoz proizvoda na tržište EU.
“Posljedice su takve da su date šanse firmama u regionu da budu konkurentnije na tržištu EU, što se direktno odražava na izvoznu bilansu domaće industrije u cijelosti”, zaključio je Valjevčić.

Indikator.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close