MMF: BiH ima najgore uvjete za zaposlenje u regionu!

Bosna i Hercegovina ima najlošije uvjete za stvaranje novih radnih mjesta u cijelom regionu zapadnog Balkana, navodi se u istraživanju koje su uradili stručnjaci Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), javlja bh. novinska agencija Patria (NAP).

Upravo na temelju rezultata ovog istraživanje, kako saznaje Patria, MMF uslovljava šestu tranšu kreditnog aranžmana sa BiH dogovorom o roku provođenja reformi radnog zakonodavstva u BiH.

Istraživanje o razlozima velike nezaposlenosti u regionu uradila je grupa stručnjaka koje je angažirao MMF, a ono je objavljeno na internet stranici ove institucije. BiH je dobila prosječnu ocjenu 1,4, Srbija 1,5, dok su Crna Gora, Makedonija i Albanija dobile bolje ocjene bliže maksimalnoj ocjeni 3.

Razmatrano je više mogućih razloga zbog kojih ovaj dio Evrope ima najviše stope nezaposlenosti, i zaključeno je da su ključni razlozi, između ostalih, loše regulirano tržište rada, visoki doprinosi, zakašnjela tranzicija i nedostatak strukturalnih reformi.

Faksimil tabele na kojoj su prikazane ocjene za sve države i oblasti provjera

Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, tu je posebno naglašeno da visoka socijalna davanja, koja uopće nisu usmjerena prema onima kojima su potrebna, negativno utiču na otvaranje novih radnih mjesta. Taj je razlog jedino naveden kod BiH, uz tvrdnju da novac iz budžeta u našoj zemlji dobijaju „oni koji imaju pravo, a ne oni kojima treba“.

Osim toga, BiH je dobila najniže ocjene u pogledu pogodnosti za nova radna mjesta, i u oblastima visine stranih investicija, doznaka iz inostranstva, brzine reformi, visine troškova rada i doprinosa. Stručnjaci MMF-a, stoga preporučuju široke mjere reformi zakonodavstva, kao jedini izlaz za ogromnu nezaposlenost, javlja NAP.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close