Islamska razvojna banka revidira ulaganja, pogođena i BiH

Islamska razvojna banka (IDB) na završenom Biznis forumu u Džedi saopćila je da će revidirati pristup finansiranju infrastrukturnih projekata u narednom periodu. IDB će od sada odluke o finansijskom ulaganju donositi prema ekonomskom razvoju u regijama dužnika, javlja bh. novinska agencija Patria (NAP).
Takav pristup negativno će utjecati na finansiranje u zemljama kao što su Mauritanija, Zapadna Sahara, Bosna i Hercegovina i Bangladeš. To znači da infrastrukturni projekti neće biti finansirani u onim mjestima koja nemaju perspektivu za ekonomski razvoj.
Kako se navodi IDB će intenzivirati svoje aktivnosti istraživanja tržišta prije donošenja odluke o potencijalnom investiranju kako bi se osigurala stabilnost projekata koji se finansiraju.
Zbog toga će Islamska razvojna banka održati treninge za svoje istraživače i osoblje grupe za implementaciju projekata (PIU). Grupa za implementaciju projekata postat će ključna karika u odobravanju projekata IDB-a, a standardi i zahtjevi u skladu su sa praksom drugih organizacija, kao što je Svjetska banka, javlja Patria.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close