Iskustvo EBRD sa BiH vrlo dobro, lani investirano 200 miliona eura

Iskustvo Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH je vrlo dobro, što pokazuje podatak da postoji manje od dva odsto kredita kod kojih postoje problemi u servisiranju, izjavio je direktor ureda EBRD-a u BiH Libor Krkoška.

„U protekle tri godine omjer neiskorištenih sredstava je poboljšan – od 53,1 odsto, na nešto manje od 40 odsto. Značajan dio duga odnosi se na zajmove ili obaveze davanja za Agenciju za osiguranje depozita BiH“, rekao je Krkoška na prezentaciji izvještaja o tranziciji za 2013. godinu i EBRD-ovim ulaganjima i aktivnostima u BiH „Zaustavljanje u tranziciji“.
EBRD uložio je prošle godine više od 200 miliona eura u projekte privatnog sektora u BiH, što je prvi put od kada ova finansijska institucija posluje na prostoru BiH.
Krkoška je rekao da je riječ o projektu u infrastrukturu – koridor „Vc“, te izrazio nadu da će ovo finansiranje u potpunosti biti iskorišteno do ljeta ove godine.
Krkoška je naglasio da će se EBRD u narednih tri do pet godina fokusirati na restrukturisanje i širenje lokalnog privatnog sektora u BiH, kako bi poboljšao svoje standarde i mogao izvoziti, te na uspostavljanju tješnjih veza sa regionalnim tržištima.
„Takođe, bismo željeli biti više angažovani na promociji proizvodnje obnovljive energije i poboljšanja efikasnosti energije u privatnom sektoru“, rekao je Krkoška.
Guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić rekao je da je EBRD najvažniji investitor za BiH i da finansira više od 106 projekata, a neto obim poslovanja ove banke u BiH je 1,6 milijardi eura i ukupna vrijednost projekata 3,6 milijardi eura.
On je istakao da je EBRD promijenila „svoj način ponašanja“, jer se fokusirala na privatni sektor u BiH, odnosno, da pokušava da osim davanja podrške javnim projektima, bude prisutna i u realizaciji privatnih projekata.
„Poznato je da je krucijalna uloga EBRD-a u finansiranju koridora vc, kao i u nizu projekata u finansijskom sektoru – podrška bankarskim i mikrokreditnim institucijama“, istakao je Kozarić.
On je naglasio da je BiH pokazala ozbiljnost, kada je u pitanju servisiranje spoljnih obaveza, jer nije imala ni dana kašnjenja, ali je podsjetio da je BiH plaćala određene „penale“, jer nije na vrijeme realizovala neke projekte koji su finansirale međunarodne finansijske institucije.
Kozarić je izrazio nadu da demonstracije i slika BiH koja je otišla u svijet, neće promijeniti fokus EBRD-a, te poručio da je neophodno da se svi u BiH okrenu ekonomiji.

indikator

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close