U Zenici propao pokušaj formiranja plenuma građana

Polako nestaje interes za održavanje zeničkih protesta i danas se u popodnevnim satima okupilo oko 300 protestnika na gradskom Trgu Alije Izetbegovića i mirnom šetnjom ulicama grada došlo do zgrade Općine Zenica odakle se uputili pred Vladu Zeničko-dobojskog kantona, gdje se u 17 sati trebao održati zakazni Plenum građana Zenice.

Nažalost većeg broja zainteresiranih protestnika prostor sale u zgradi institucija ZDK-a je bio premali da primi sve zainteresovane, jer ima samo 150 mjesta, tako da je Plenum otkazan.

– Dobili smo salu koja je bila malog kapaciteta i nastao je problem zbog ovih ljudi koji su ostali vani, ali mi sutra moramo doći na Kolegij Skupštine ZDK-a sa konkretnim prijedlogom. Naš prijedlog, koji su oni već usvojili je sljedeći, od Skupštine kantona tražimo da imenuje novog mandatara i novu vladu, koja će do postojećih izbora da radi na volonterskoj bazi, a istovremeno ćemo predložiti svoje kadrove koji će da rade volonterski. Tek kada dođe do formiranja nove vlade možemo ići na pojedinačne zahtjeve, a do tada nema priče. Dakle, mi ćemo tražiti da predsjedavajući Skupštine predloži mandatara i da sastave novu vladu, koja će obavljati poslove – saopćeno je od strane glasnogovornice Plenuma građana.

Za sutra je zakazano novo okupljanje i mirni protesti, nakon kojih će se odlučiti gdje bi se mogao održati planirano formiranje Plenuma građana Zenice.

Nakon okupljanja i pomalo konfuznog obrazloženja svih dešavanja u pregovorima sa predstavnicima Zeničko-dobojskog kantona građani su se mirno razišli do sutrašnjeg okupljanja.

 

(fena/dh)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close