Žarko Korać: Iznenađuju me oni koji kažu da je ovo sve neočekivano

Profesor Žarko Korać, potpredsjednik Narodne skupštine Srbije i predsjednik Socijaldemokratske unije Srbije, u razgovoru za “Dnevni avaz” kaže da sa pažnjom prati situaciju u BiH koja se posljednjih dana našla u centru pažnje regionalne, ali i evropske javnosti zbog bunta građana protiv ohole i korumpirane vlasti.

Komentirajući razvoj događaja u BiH, gdje obespravljeni građani svih generacija traže promjene, profesor Korać ističe da su protesti bili očekivani.

Prave vođe

– Iznenađuju me oni koji kažu da je to sve neočekivano. Potpuno je jasno da su to, prije svega, protesti koji se tiču korupcije, nezaposlenosti, ali i stanja u BiH u cjelini. Ovi protesti pokazuju da nemaju do kraja artikulirane ciljeve i, naravno, ono što je sasvim očigledno, nemaju ni svoje prave vođe, ali oni pokazuju nešto što je u političkom životu najvažnije i veoma opasno. Pokazuju gnjev i ogromno nagomilano nezadovoljstvo ljudi – ocjenjuje profesor Korać.

Ističe da s velikim zanimanjem prati kako buđenje potlačenog naroda interpretiraju političari na vlasti u BiH, ali i jedan dio medija. Kaže da osuđuje svaku vrstu nasilja, ali ističe i da se protesti ne smiju karakterizirati kao huliganstvo.

– Znam da je proteklih dana u BiH bilo paljenja zgrada i meni je veoma žao i mučno to gledati, jer sam gledao kako Sarajevo i BiH gore od 1992. do 1995. godine. Nije cilj ovih protesta bio paljenje zgrada, to je, nažalost, posljedica ovih protesta. Uzrok je jedno opće nezadovoljstvo, koje će na kraju prouzrokovati mnogo veće proteste – smatra profesor Korać.

U tom kontekstu, smatra Korać, veoma je važno saslušati glas građana, koji su pokazali da su spremni da se bore za svoja prava.

– Mislim da će oni političari koji danas vode BiH, svojom nesposobnošću, nemoralom te gubitkom kontakta s običnim ljudima uzrokovati jednu mnogo veću štetu i tragediju u BiH. Ja strepim, dobronamjerno strepim i, ako mogu da kažem, molim se da Bog prizove pameti barem jedan dio političara u BiH, a od drugih ne očekujem ništa. Vidim da vrijeđaju demonstrante, da im prijete, umjesto da shvate da hitno moraju nešto da urade – kaže profesor Korać.

Ništa izvana

Probleme u BiH, kako smatra Korać, ne može riješiti niko izvana. Posjete Milorada Dodika (SNSD), predsjednika Republike Srpske, Beogradu, Zorana Milanovića, hrvatskog premijera, Mostaru i Ahmeta Davutolua (Davutoglu), turskog ministra vanjskih poslova, Sarajevu neće donijeti rješenje problema bh. građana.

– Čak i kada bi svi oni bili dobronamjerni, problemi neće nestati. U ovom slučaju bh. građanima ne može pomoći niko sa strane. Ovo je prvenstveno stvar građana BiH i njihovih političara tako da ovdje neko posredovanje neće pomoći. Posredovati možete kada se posvađaju političke stranke, a ne možete posredovati kada se posvađaju građani jedne zemlje i njene političke elite – zaključuje profesor Korać.

Eksplozija gnjeva građana

Profesor Korać ističe da su protesti potpuno izmijenili sliku BiH kao zemlje koja je nefunkcionalna, gdje su građani, uprkos tome, šutjeli.

– Sada se pokazuje da je BiH puna nezadovoljnih građana i da će na kraju njihova eksplozija gnjeva na ulicama ići u jednom pravcu koji ne mogu do kraja da predvidim, ali će svakako prenuti međunarodnu zajednicu ili će se prenuti političke snage u BiH ili, eventualno, neke nove snage ili novi lideri, koji će biti dostojni izazova koji se nalazi pred njima – smatra profesor Korać.

Vučić hladno dočekao Dodika

Profesor Korać ističe da protesti u FBiH nemaju nacionalni karakter, kako je to dijelom htio predstaviti Milorad Dodik tokom nedavnog susreta s Aleksandrom Vučićem, potpredsjednikom Vlade Srbije.

– U slučaju Dodika, on je, prema mom mišljenju, za standarde Beograda, vrlo hladno dočekan u Beogradu, njemu je data ritualna podrška. Recimo, Aleksandar Vučić nije ponovio njegovu ocjenu da je ovo što se dešava u BiH i FBiH, pokušaj rušenja RS. Koliko sam ja vidio, protesti u FBiH nisu imali nacionalni karakter – ističe profesor Korać.

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close