ISIL sve bliže Bagdadu – krenula odlučujuća bitka za grad Baqubu

Rano jutros krenula je bitka za grad Baqubu, svega 35 kilometara sjeveroistočno od Bagdada. Lokalni dužnosnici ističu kako je ISIL “ostvario veliki napredak u samom gradu”, no grad još uvijek nije pao te se vode žestoke ulične borbe. Ako Baquba padne u ruke ISIL-a to su jako loše vijesti za Bagdad te bitka za glavni grad tada postaje neminovna. Baquba bi stoga mogla biti odlučujuća bitka koja će odrediti tijek aktualnog sukoba između ISIL ekstremista i iračkih snaga.

(advance.hr)

Izgleda kako je i irački premijer Nouri al-Maliki svjestan kako se približava trenutak bitke za Bagdad te je jučer, na nagovor SAD-a, prihvatio određene političke koncenzuse, barem za javnost. Naime, jučer se pojavio na državnoj televiziji zajedno sa sunitskim liderima te je pozvao na nacionalno jedinstvo u trenutku kada se zemlja nalazi pred slomom pod ofenzivom ISIL-a. Reuters prenosi kako se u obraćanju “vidjelo da je iračkom premijeru neugodno”. Naime, potez dolazi svega nekoliko sati nakon što su njegovi šijitski saveznici poručili kako će bojkotirati svaku suradnju s najvećom sunitskom političkom strankom, a Maliki je direktno prozvao Saudijsku Arabiju za “genocid” u Iraku i podržavanje terorista.

Drugim riječima, u trenutku kada se zemlja nalazi pred mogućim slomom, u Bagdadu bukti i veliki politički rat koji je podjednako podjeljen na domaćoj kao i na međunarodnoj razini. Naime, SAD inzistiraju da Maliki mora ući u savez sa sunitskkim političarima ako želi bilo kakvu američku vojnu pomoć. To ujedno znači i davanje većeg utjecaja Saudijskoj Arabiji za koju Maliki tvrdi da direktno stoji iza ISIL-ove ofenzive.

Sastanak između političkih predstavnika Šijita, Sunita i Kurda jučer se održao iza zatvorenih vrata. Nakon nekoliko sati izašli su pred kamere te je Malikijev prethodnik, bivši premijer Ibrahim al-Jaafari, pročitao izjavu u kojoj se osuđuje terorizam te poziva na suverenitet Iraka.

Danas se pak očekuje kako će američki predsjednik Barack Obama razgovarati s američkim zastupnicima u Kongresu po pitanju što učiniti u Iraku. Informacije sugeriraju kako je SAD sve spremniji na intervenciju protiv ISIL-a, no jedan od uvjeta je da Maliki prije toga pristane na američke političke zahtjeve. Posve je jasno da se ISIL-ova ofenziva sada već koristi kao politička poluga kojom se želi smanjiti moć Malikijevih Šijita u Bagdadu. Nije sporno da su Maliki i njegova elita koncentrirali veliku moć u svojim rukama, no geopolitičke implikacije tog procesa su ogromne – SAD sada želi neku vrstu “nacionalnog jedinstva” u Bagdadu, no to bi zasigurno oslabilo vanjskopolitičku ulogu Iraka u pojedinim pitanjima, a jedno od ključnih je tiha asistencija sirijskim vlastima u ratu protiv militanata.

Maliki je zadnjih mjeseci počeo sve otvorenije tvrditi kako su Bagdad i Damask “na istoj strani, u istom ratu, protiv istog neprijatelja”. Ovo je izazvalo veliku nervozu u Washingtonu te se sada nastoji aktualna situacija iskoristiti kako bi se Malikija “dovelo u red”.

Ironično je to, mada posve razumljivo, da je SAD-u za vrijeme vojne okupacije Iraka itekako odgovarala šijitski-dominantna vlast, no u zadnjih desetak godina puno toga se promijenilo, a rat protiv Sirije snažno je utjecao na politička stajališta prema svim zemljama regije, naročito prema Iraku (Opširnije o temi: Analiza: Što se krije iza munjevite ofenzive ISIL-a i kako par stotina ekstremista zauzima milijunske gradove? O opasnoj sektaškoj politici Bagdada kao proizvodu američkih interesa i okupacije).

No, situacija na terenu nije toliko predvidljiva da bi se mogle donositi sasvim precizne kalkulacije. To se ponajviše odnosi na potencijalni američki vojni angažman. Ako Bagdad zaista bude ugrožen, SAD će intervenirati, no do onda vjerojatno neće pokretati ništa. Zato je aktualna bitka za grad Baquba od tolike važnosti, jer ako Baquba padne, napad ISIL-a na Bagdad može krenuti već za nekoliko sati. Podsjetimo i na to kako ISIL, na gotovo istoj udaljenosti prema zapadu, drže i grad Falluju. Drugim riječima, napad na Bagdad mogao bi krenuti simulatano iz dva pravca.

Mnogi drže da je gotovo nemoguće zamisliti da se Bagdad neće moći obraniti, no pitanje je što bi isti rekli da ih je netko prije 10-ak dana upitao može li ISIL u svega par sati zauzeti Mosul, grad od 1,6 milijuna stanovnika – vjerojatno bi isto rekli da je to čista znanstvena fantastika.

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close