Inzko i Moon na putu spasa

Oko 5.000 učesnika iz naše zemlje i svijeta u ponedjeljak će iz herojskog naselja Nezuk kod Sapne krenuti na deveto trodnevno pješačenje do mjesta Potočari kod Srebrenice, trasom dugom više od 100 kilometara, kojom su Podrinjci u julu 1995. godine spašavali svoje živote.

Maratonci trče iz Bihaća

Radi se o tradicionalnom memorijalnom pohodu, jedinstvenom u svijetu, koji nosi naziv Marš mira, a koji se održava u okviru obilježavanja godišnjice genocida. Učesnici pješače stazama, kojom su Podrinjci nakon pada Srebrenice pokušali preći na slobodnu teritoriju. Za hiljade ljudi, koji su 1995. godine uspjeli stići do Nezuka, ovo je bio put spasa, dok su mnogi ubijeni u šumama.

– Danas je završen posljednji sastanak Pododbora za Marš mira. Što se tiče nas, sve je spremno i nemamo većih problema. U nedjelju praktično okruglim stolom u Nezuku počinje program. Kolona će krenuti u ponedjeljak u devet sati ujutro, a prije toga će se obratiti načelnici Sapne i Srebrenice, kazao nam je Muhizin Omerović, predsjednik Podobora za Marš mira, koji je u julu 1995. godine preživio srebrenički marš smrti, te nakon više od mjesec pješačenja šumama izašao na slobodnu teritoriju.

On je naveo da će se u Nezuku učesnicima najvjerovatnije pridružiti i Patrick Moon, američki ambasador u BiH, koji će pješačiti jednim dijelom trase. Također, kako nam je kazao Omerović, najavljeno je da će Valentin Inzko, visoki predstavnik u našoj zemlji, pješačiti kompletnom trasom Marša mira, zajedno sa 5.000 ostalih učesnika.

– Pored toga, imamo najavu 208 biciklista, učesnika biciklističkog maratona Bihać – Srebrenica, a među njima su i ambasadori iz devet zemalja okruženja. Dakle, to su ambasadori svojih zemalja u BiH i u drugim zemljama. Imamo i 20 ultramaratonaca koji će pretrčati maraton od Bihaća do Srebrenice i priključit će nam se 10. jula na ulazu u Memorijalni centar, kazao nam je Omerović.

Tri dana pješačenja

Inače, i ove godine će oko 250 učesnika pješačiti od Žepe do Potočara. Oni će se 10. jula, također, na ulazu u Memorijalni centar, spojiti sa kolonom koja bude išla iz Nezuka do Potočara, gdje će se ove godine klanjati dženaza za 409 žrtava.

Učesnici Marša mira će tri dana pješačiti kroz podrinjska naselja, šume, planine i livade, gdje su od 1992. do 1995. godine počinjeni najveći zločini u Evropi poslije Drugog svjetskog rata. Proći će pored najveće grobnice na Balkanu, one na Crnom vrhu, između Osmaka i Zvornika, ali i kroz naselje Kamenica kod Zvornika, koje je nazvano dolina grobnica. Prvog dana Marša mira učesnici će noćiti u Liplju kod Zvornika, drugi dan u Mravinjcima, nedaleko od Konjević-Polja, a treći dan u Potočarima.

Dolazi i 20 biciklista iz Beograda

Kako nam je jučer ispričao Omerović, ove godine će biti organizovan i biciklistički maraton Beograd – Srebrenica. Planirano je učešće 20 omladinaca iz Beograda, a njihov dolazak u Potočare planiran je 10. jula.

Stižu studenti iz Sarajeva

Univerzitet u Sarajevu i Studentski parlament UNSA već šestu godinu organizuju posjetu Srebrenici. Jednodnevna posjeta nastavnika, saradnika i studenata, pod nazivom “18 godina sjećanja na žrtve genocida nad Bošnjacima u Srebrenici”, održat će se u nedjelju, 7. jula, sa polaskom u sedam sati iz Kampusa UNSA. U sklopu posjete planirana je i humanitarna akcija putem koje će se pomoći školovanju učenika i studenata Srebrenice. Kako nam je kazao Emir Muhamedagić, iz Studentskog parlamenta, kao i svake godine, svi fakulteti UNSA na raspolaganju će imati po jedan autobus za prevoz studenata i nastavnog osoblja.

– Kada je riječ o humanitarnoj akciji, svaki posjetilac će izdvojiti do pet maraka, u zavisnosti od njegovih mogućnosti, a prikupljeni novac daćemo ili načelniku Srebrenice ili nekome ko vodi sektor obrazovanja i ko je upoznat s tim kome je od učenika i studenata taj novac najpotrebniji, ističe Muhamedagić.

Predviđeni su obilazak Memorijalnog centra Potočari, polaganje cvijeća na spomen-ploču, posjeta spomen-sobi, te historijski čas i projekcija dokumentarnog filma o stradanju Bošnjaka u Srebrenici 1995. Iz SPUS-a pozivaju studente da izdvoje dan i da se prijave kako bi podržali ovu aktivnost Univerziteta. Prijave se vrše još danas, od 11 do 15 sati, u kancelariji Studentskog parlamenta, na Ekonomskom fakultetu ili u matičnoj asocijaciji studenata fakulteta/akademija.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close