Institucije BiH “pojedu i popiju” više od dva miliona KM

Poznato je da institucije Bosne i Hercegovine svake godine potroše milione KM na enormne količine hrane i pića. Iako su revizori utvrdili da u sistemu Službe za zajedničke poslove institucija BiH ne funkcioniše sve kako treba, Vijeće ministara i dalje odobrava novac ovoj službi koja hranom i pićem snabdijeva parlamentarce, ministre i druge zaposlene u institucijama BiH.

Da se praksa nastavlja i ove godine bez imalo štednji, potvrđuje nedavno raspisani tender Službe za zajedničke poslove institucija BiH Sarajevo za nabavku hrane i pića u iznosu od oko 1.852.229,53 KM, bez PDV-a.

Analizirajući bazu podataka javnih nabavki portala Akta.ba,  evidentiramo da je od ukupno 18 raspisanih lotova, Služba do sada odabrala najpovoljnije ponuđače za četiri lota, pa su posao isporuke ostalih prehrambenih proizvoda dobile firme Amko Komerc d.o.o. Sarajevo, TPDC Sarajevo d.d. Sarajevo, Gold Mignon d.o.o. Sarajevo i Termag d.o.o. Rogatica, a vrijednost isporučene robe iznosi 642.026,40 KM.

Pored ovog, Služba je odabrala isporučioce za mliječne proizvode u vrijednosti 349.812,80 KM, a kao najbolji ocijenjeni ponuđači su TPDC Sarajevo, Gold Mignon d.o.o. Sarajevo i Termag d.o.o. Rogatica.

Iste fime odabrane su i za isporuku čajeva u vrijednosti 25.397,50 KM, dok će za bezalkoholna pića biti utrošeno 864.547,00 KM, a isplaćeno također sarajevskim firmama  Amko Komerc,  TPDC,  Gold Mignon,  Defter, te rogatičkom Termagu.

Inače, Služba je poništila nabavku ostalih 14 lotova, ali u planu je nabavka alkoholnih pića u iznosu od oko 102.565 KM, zatim 454.000 KM se planira potrošiti  za svježe teleće i juneće meso, ali i jagnjetinu. Također,  institucijama BiH u narednih 12 mjeseci na raspolaganju će biti i svježe pileće meso, kao i svinjsko, svježa riba, ogromne količine voća i povrća (191.662 KM), kafe i toplih napitaka (159.340), kolača i torti (50.514), kafe i toplih napitaka (159.340), kao i sladoleda (1.874), začina (33.669), te ugostiteljskog šećera (35.675)

Gold Mignon ponovo na listi odobrenih objekata

Zanimljivo je da se i nakon nakon masovnog trovanja hranom djece iz vrtića JU Djeca Sarajeva, među snabdjevačem hrane i pića i dalje pojavljuje Gold Mignon, za koju je nakon trovanja sarajevskih mališana, ustanovljeno da ova kompanija nikada nije imala odobrenje za promet namirnica životinjskog porijekla.

Ipak, u julu i avgustu ova firma se ponovo pojavljuje kao isporučilac, odnosno dobavljač pored Službe za zajedničke poslove institucija BiH i za JP Elektroprivredu BiH, Federalnu upravu policije, Federalno ministarstvo za pitanje boraca, Grad Zenicu, te Dom za djecu bez roditeljskog staranja. Iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove potvrđeno nam je da se ova firma nakon zabrane i novčanih sankcija u skladu sa Zakonom o veterinarstvu FBiH ponovo nalazi na listi odobrenih objekata za promet namirnicama animalnog porijekla.

Postupajući po zabrani rada u kontrolisanom objektu, firma Gold Mignon 07.05.2015. godine obavijestila Inspektorat veterinarske inspekcije da su pokrenuli postupak za sticanje uslova u objektu u Olimpijskoj ulici, a da su, s obzirom na tekuće ugovorne obaveze, potpisali ugovor o zakupu dijela skladišta od pravnog lica Intercamp d.o.o. sa sjedištem u ulici Rajlovačka bb, koje posjeduje odgovarajuće rješenje o ispunjavanju propisanih uslova i raspolaže potrebnim uslovima za skladištenje proizvoda životinjskog porijekla (rashladne komore). Na osnovu toga, Gold Mignon d.o.o. Sarajevo, na lokaciji za koju je izrečena zabrana, može vršiti promet proizvoda za koje ima odobrenje nadležnog organa, uslove skladištenja, kao i prateću dokumentaciju o zdravstvenoj ispravnosti (originalno upakirana hrana životinjskog porijekla sobnog režima čuvanja)”, navode iz Kantonalne inspekcije za portal Akta.

S.B.

Akta.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close