Zahvaljujući jednom čovjeku, Hrvatska nikad nije bila bliže dužničkoj katastrofi!

Od trenutka kada je Slavko Linić smijenjen s mjesta ministra u svibnju 2014. godine (godina i tri mjeseca), Lalovac se zadužio rekordnih 67.3 milijarde kuna. Time je njegov prosjek zaduživanja postao 53,84 milijarde godišnje. To je više nego što se ijedan ministar zadužio u jednom cijelom četverogodišnjem mandatu.
(Autor:  – Dnevno.hr)

Hrvatska se odlučila na još jedno zaduženje. To nije veliko iznenađenje jer je to zadnjih godina osnovni upravljački alat većine ministara financija. No, dok smo se mi smijali Grcima, Hrvatska sve više i više ulazi u ponor zaduženja i kojega se više nikada neće izvuči. Prema zadnjim informacijama, Ministarstvo financija održalo je jučer aukciju trezorskih zapisa, na kojoj se država zadužila za gotovo 1,3 milijarde kuna, što je znatno više od planiranih 920 milijuna.

Prema službenim podatcima za travanj, javni dug Lijepe naše iznosio je 285,8 milijardi kuna ili 86,7 % procijenjenog BDP-a za 2015. godinu, a sad bi brojka trebala biti oko 287,3 milijarde kuna duga. Ovim novim zaduženjem Boris Lalovac je zadržao titulu rekordera među ministrima financija po veličini zaduženja. Dok smo se smijali Grčkoj, Hrvatsku je dočekala neviđena dužnička kriza.

Ono što bi svakog građanina trebalo zabrinuti je brzina zaduživanja trenutnog ministra.Od trenutka kada je Slavko Linić smijenjen s mjesta ministra u svibnju 2014. godine (godina i tri mjeseca), Lalovac se zadužio rekordnih 67,3 milijarde kuna. Time je njegov prosjek zaduživanja postao 53,84 milijarde godišnje. To je više nego što se ijedan ministar zadužio u jednom cijelom četverogodišnjem mandatu. Štoviše, to je više od zaduženja koje je Slavko Linić, Lalovčev mentor i prethodnik uspio u nešto više od dvije godine. Međutim, vjerojatno je i Linić šokiran načinom kako Lalovac vodi državnu blagajnu. Dovoljno je samo podsjetiti na zaduženja svih njegovih prethodnika da bi baš svakome sve bilo jasno:

Zoran Jašić (HDZ) – 20 milijardi kuna
Kad je Hrvatska nastala, preuzela je 28,49 % inozemnog duga bivše Jugoslavije. Tako je Hrvatska u samom osnutku bila dužna oko 2,5 milijardi dolara. Tada je 1992. naše financije preuzeo Jašić i u dvije godine na mjestu ministra financija je zadužio Hrvatsku za 20 milijardi kuna.

Božo Prka (HDZ) – 14 miliajrdi kuna
Prka je bio ministar financija od 1994. do rujna 1997. godine i u to vrijeme dug nam je narastao za 14 milijardi kuna. U njegovo vrijeme počinju zaduživanja na međunarodnom tržištu.

Borislav Škegro (HDZ) – 14 milijardi kuna
Za vrijeme Škregrinog mandata od 1997. do početka 2000. godine zadužili smo se dodatnih 14 milijardi kuna, a država se za vraćanje dugova počinje oslanjati na državne obveznice. Tad je cijena novca u inozemstvu bila jeftina i u kombinaciji s prodajom državnih obveznica, zaduživanje je postalo “Pandorina kutija” koju je prvi otvorio Škregrin nasljednik.

Nekadašnji rekorderi – za Lalovca tek početnici!
Rekorderi u zaduživanju dolaze s prvim SDP-ovim ministrom financija i od tog trenutka, Hrvatska se počinje vrtjeti u krug gdje s jednim dugom podmiruje drugi i takvo stanje traje i do današnjeg današnjeg.

Mato Crkvenac (SDP) – 35 milijardi kuna
Kako je Račanova Vlada prilično besramno trošila, bez obzira na upozorenja stručnjaka da je takva potrošnja jednostavno neodrživa, Crkvenec je od siječnja 2000. do prosinca 2003. uspio zadužiti Hrvatsku za dodatnih 35 milijardi kuna, a njegovi nasljednici su nastavili manje-više (najčešće više) istim tempom.

Ivan Šuker (HDZ) – 62 milijarde kuna
Apsolutni rekorder među ministim afinancija po dugovječnosti na toj funkciji, ali i po veličini zaduženja za njegovog mandata je Ivan Šuker. On si je od kraja 2003. do kraja 2010. godine dopuštao sve i svašta, no obzirom na koliko dugo je bio ministar financija, nije ni čudo da je njegovo zaduženje bilo najveće. Sve u svemu, njegova zaduženja bila su možda malo viša od prosjeka, a ako ne vjerujete, trebali biste pogledati kako je to radila njegova nasljednica!

Martina Dalić (HDZ) – 25 milijardi kuna
U mandatu od točno jednu godinu (od prosinca 2010. do prosinca 2011.), Dalić je uspjela zadužiti Hrvatsku za nevjerojatnih 25 milijardi kuna. Time je ona postala apsolutni rekorder po visini zaduživanja u najkraćem roku. Mnogi su odahnuli kada su shvatili da je mandat Jadranke Kosor, a samim time i Martine Dalić nije mogao trajati duže od godinu dana.

Slavko Linić – 50 milijardi kuna
Za kraj treba spomenuti Lalovčevog mentora Slavka Linića, čovjeka s nezapamćenim brojem afera, ali i osobe zaslužne za to da nam je javni dug narastao 50 milijardi kuna u tek nešto više od dvije godine. Ako Lalovac završi svoj mandat u stopama svoga prethodnika, Hrvatska bi se mogla naći bezizlaznoj gospodarsko-financijskoj situaciji.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close