Inicijativa Fatiha Terima: Turska i BiH igraju za žrtve poplava u BiH?

Fatih Terim, selektor fudbalske reprezentacije Turske želi da nacionalni tim njegove zemlje i Bosne i Hercegovine odigra prijateljske utakmice od kojih novac otišao stradalim u katastrofalnim poplavama u BiH, saznaje Anadolija.

„Terim i kompletan turski narod vole neizmjerno Bosnu i Hercegovinu. Bio sam na svadbi kćeri Fatiha Terima na kojoj smo kroz razgovor došli na ideju da pomognemo stradalima u poplavama. Predložio sam mu da se odigraju prijateljske utakmice A reprezentacija Turske i BiH, te selekcija veterana od kojih bi sav zarađeni novac donirali u humanitarne svrhe stradalima u poplavama”, rekao je za Anadoliju Tarik Hodžić, nekadašnji golgeter istanbulskog Galatasarya, saigrač i prijatelj Terima.

Hodžić kaže kako je pričao i sa drugim čelnicima turske reprezentacije koji su, kao i Terim, sa oduševljenjem prihvatili njegovu ideju. Ističe žele je realizovati u što skorijem roku da bi pomoć što prije stigla u ruke onih kojima je prijeko potrebna.

„Moj prijedlog prihvatio je i Safet Sušić, selektor reprezentacije BiH. Razgovarali smo prije odlaska našeg tima na Svjetsko prvenstvo u Brazil, kada mi je Sušić rekao da želi da igramo humanitarni meč sa Turcima za stradale u poplavama, te me zamolio da cijelu ideju prezentujem i funkcionerima Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH. Ovih dana otići ću u Savez kako bih razgovarao sa njima. Nadam se da ćemo moći uskladiti termin odigravanja utakmica”, govorio je Hodžić, dodavši:

„Planirali smo se da se utakmice igraju u BiH i Turskoj, iz razloga da bi sakupili što više novca. Razmišljali smo da bi bilo dobro da se meč u Turskoj igra u Bursi, posebno vezanom za BiH gdje bi sigurno bio pun stadion. Uz A timove igrali bi i veterani. Naš tim bio bi sastavljen od nekadašnjih balkanskih zvijezda, koje su ostavile neizbrisiv trag u turskom fudbalu, poput Prekazija, Simovića, Baljića, Bolića, Šećerbegovića, Kovačevića, Švrakića, Kalajdžića, Varešanovića, Repuha i drugih”.

Dođe li do organizacije humanitarnih utakmica Turske i BiH, kao i veteranskih susreta, bila bi formirana komisija koja bi se pobrinula transparentnost zarađenog novca.

„Formirali bi komisiju da se zna tačno u marku kome se pare daju, gdje idu i u koje svrhe”, kazao je Hodžić.

Raja u Turskoj vatreno navijala za BiH

Tarik Hodžić je dio Mundijala gledao i u Turskoj.

„U Turskoj raja pravo vole Bosnu. Tamo smo imali 80 miliona navijača za vrijeme SP u Brazilu. Utakmice BiH Turci su masovno pratili na ulicama i u kafićima, gdje sam se lično uvjerio da su vatreno navijali za popularno zvane ‘zmajeve’. I zbog toga bi volio da napravimo utakmice koje sam spominjao, jer sam uvjeren da bi akcija uspjela 100 posto”, smatra Hodžić.

Anadolija

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close