100 miliona eura za nastavak izgradnje Koridora Vc

Vijeće ministara BiH prihvatilo je Inicijativu Ministarstva finansija i trezora i imenovalo delegaciju za vođenje pregovora radi zaključivanje Ugovora o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Evropske investicione banke – Koridor Vc,  dionica Počitelj – Bijača, koji povezuje Bosnu i Hercegovinu s Hrvatskom na sjeveru i jugu zemlje. 

Dionica Počitelj – Bijača, duga 21,2 km, podijeljena je na tri poddionice: Kravice -Bijača,  Zvirovići – Kravice i Počitelj – Zvirovići.

Evropska investiciona banka daje kredit za realizaciju projekta u iznosu od 100 miliona eura s alokacijom na Federaciju BiH, rokom otplate kredita od 25 godina, uključujući šest godina grejs perioda i povoljnu EURIBOR kamatu.

Ukupni projektni troškovi su procijenjeni na 202 miliona eura, od čega je EIB kredit  100 miliona eura, a ranije zaključen kredit EBRD-a 60 miliona eura. Iznos sredstava koji nedostaje za izgradnju i nadzor nad izgradnjom, kao i za eksproprijaciju i projektiranje osigurat ćе se iz vlastitih sredstava, saopćeno je iz Službe za informiranje VMBiH.

ekapija.BA

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close