-TopSLIDEBiHPrivreda

Inflacija slabi ekonomski rast BIH

Ključni razlog usporavanja trenda ekonomskog rasta u 2023. godini je slabljenje privatne potrošnje, navodi DEP BiH

Statistički podaci za 2023. godinu ukazuju kako je trend ekonomskog rasta Bosne i Hercegovine iz prethodne godine znatno usporen, što je posljedica rasta cijena roba i usluga, odnosno inflacije, te slabljenja privredne aktivnosti u međunarodnom ekonomskom okruženju,  navodi se u informaciju Direkcije za ekonomsko planiranje o kretanju makroekonomskih pokazatelja za period januar-juni 2023. godine u Bosni i Hercegovini, koju je usvojilo Vijeće ministara BiH.
Ključni razlog usporavanja trenda ekonomskog rasta u 2023. godini je slabljenje privatne potrošnje.

Usporavanje privredne aktivnosti u zemlji (privatna potrošnja i investicije) i slabljenje izvozne tražnje (usporavanje ekonomskog rasta u EU-u) rezultiralo je usporavanjem trenda rasta vanjskotrgovinske razmjene u Bosni i Hercegovini u prvom kvartalu 2023. godine, tako da je ona u realnom smislu uvećana za dva posto u odnosu na isti period prošle godine – saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.
Navode da je, prema podacima za maj, u BiH bilo 855.600 zaposlenih osoba, što je 1,7 posto više u odnosu na maj prošle godine. Istovremeno je bilo 345.000 nezaposlenih osoba, što je za 4,35 posto manje u odnosu na isti mjesec 2022. godine.

Prosječna neto plaća u maju ove godine iznosila je 1.275 KM, uz nominalni rast od 15,3 posto i realni rast od 8,2 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.
Prosječna penzija u Bosni i Hercegovini u junu je iznosila 567 KM i u odnosu na juni 2022. godine nominalno je veća za 19,5 posto.

Stopa rasta ukupnih poreznih prihoda u prvoj polovici 2023. godine iznosila je 11,1 posto. Ukupno je prikupljeno oko 10,4 milijardi KM javnih prihoda po osnovu direktnih i indirektnih poreza, socijalnih doprinosa, taksi, kazni i naknada.

Foto: Pixabay

indikator.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close