Indirektni porezi čine 17,2 odsto BDP-a BiH

Ukupni indirektni porezi prikupljeni u prošloj godini iznosili su 17,2 odsto bruto domaćeg proizvoda /BDP/, što je manje za 1,1 odsto nego u 2012. godini, navodi Odjeljenje za makroekonomsku analizu Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Kretanje nominalnog rasta BDP-a i naplate indirektnih poreza su do 2012. godine bili koherentni, s tim da su oscilacije u kretanju indirektnih poreza bile oštrije u odnosu na kretanje ekonomije.

To znači da su promjene prihoda od PDV-a, kao dominantne vrste poreza na potrošnju, oštrije u odnosu na promjene ekonomskih trendova.

Od 2012. godine primjećuje se ne samo da prihodi od indirektnih poreza ne prate rast ekonomije, nego su ti trendovi divergentni, a takvi trendovi u naplati indirektnih poreza su obilježili i proteklu godinu.

Odjeljenje za makroekonomsku analizu navodi da je, pored faktora koji redovno determinišu naplatu prihoda od indirektnih poreza, na šemu naplate prihoda u prošloj godini značajno uticao i ulazak Hrvatske u EU.

S ciljem izbjegavanja plaćanja visoke stope carine na cigarete, u mjesecima koji su prethodili ulasku Hrvatske u Uniju, iz te države su bile uvezene količine cigareta koje su bile dovoljne za potražnju u narednih nekoliko mjeseci.

To je, obzirom na značajan tržišni udio hrvatskih cigareta u BiH, dovelo do pomjeranja sezonske šeme naplate akciza na duvan, a time i PDV-a i ukupnih indirektnih poreza.

Nakon porasta naplate prihoda od indirektnih poreza u novembru prošle godine bilo je realno očekivati nastavak pozitivnih trendova i u decembru, imajući u vidu i tradicionalno povećanje potrošnje krajem godine zbog praznika.

Prema izvještaju Uprave u decembru prošle godine naplaćeno je bruto prihoda od indirektnih poreza u iznosu od 490,2 miliona KM, što je na nivou iz decembra 2012. godine.

Kako su isplate povrata bile veće za 15,8 miliona KM, neto naplata u decembru prošle godine je bila za 16,5 miliona KM manja u odnosu na isti mjesec godinu ranije, a pad naplaćenih prihoda u decembru se značajno odrazio i na kumulativnu naplatu za cijelu prošlu godinu.

Prema ranijim podacima Uprave, u prošloj godini naplata bruto prihoda od indirektnih poreza bila je 5,88 milijardi KM, ili za 10 miliona KM više nego u 2012. godini, ali je zbog znatno povećanog povrata PDV-a od 998 miliona KM, došlo do pada neto prihoda.

Srna

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close