Implementacija projekta “Nacionalni program čistije proizvodnje u BiH“

Organizacija Ujedinjenih naroda za industrijski razvoj (UNIDO) započinje implementaciju projekta „Nacionalni program čistije proizvodnje (National Cleaner Production Programme – NCPP) u Bosni i Hercegovini“.

Projekt finansira Vlada Republike Slovenije, a njegovu implementaciju podržalo je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine.

Glavni cilj projekta jeste unapređenje efikasnosti korištenja prirodnih resursa i poboljšanje okolišnih rezultata poslovnih organizacija u Bosni i Hercegovini.

Početak projekta bit će obilježen prezentacijom projekta danas u prostorijama Ujedinjenih naroda u Sarajevu na kojoj će biti predstavljene informacije o projektu, primjeri i koristi koje efikasno korištenje resursa i čistija proizvodnja imaju za industriju.

Taj projekat doprinijet će održivom industrijskom razvoju u Bosni i Hercegovini, te povećanju zapošljavanja i prihoda kroz implementaciju praksi i politika „Efikasnog korištenja resursa i čistije proizvodnje“ (Resource Efficient and Cleaner Production – RECP), a u sklopu podrške Bosni i Hercegovini u dostizanju nedavno usvojenih ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih naroda do 2030. godine i ispunjavanju uslova predpristupnog procesa za priključenje Evropskoj uniji.

Tokom implementacije projekta 20 domaćih stručnjaka proći će adekvatnu obuku, a u 10 domaćih kompanija bit će implementirane mjere čistije proizvodnje, uz uštede resursa i energije. Projekat će pomoći Bosni i Hercegovini da poveća produktivnost, smanji emisije štetnih gasova i efikasnije koristi prirodne resurse, uz poboljšanje dobrobiti uposlenika i lokalnih zajednica.

Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close