IDIL objavio formular za “pokajanje”

Militantna organizacija radikalnih sunita IDIL pod kontrolom drži nekoliko gradova Iraka i Sirije i na tim teritorijama je proglasila halifat.

„JA (ime i prezime)…ČLAN…(naziv organizacije)…POTVRĐUJEM DA JE RATOVANJE PROTIV IDIL-a, RAT PROTIV ALLAHA I POSLANIKA I OBEćAVAM DA VIŠE NIKADA NEĆU STAJATI PROTIV IDIL-a”, stoji u obrascu koji „pokajnici mogu preuzeti sa interneta.

U istom formularu se navodi i tekst izjave „pokajnika”, da bez znanja IDIL-a neće stupiti u redove bilo koje organizacije i da će svo oružje predati IDIL-u. Također se navodi i obećanje da više neće ići na teritorije pod kontrolim Oslobodilačke vojske Sirije, fronta Nusra i drugih protivnika IDIL-a, te saglasnost da će u protivnom snositi sankcije.

Svi protivnici IDIL-a koji žele da se pokaju, to mogu učiniti na naćin da sa dvije fotografije dođu u “Šerijatski sud” IDIL-a i da pred nadležnima potpišu formular izjave.

IDIL je jučer pozvao sve svoje protivnike u regiji sirijskog grada Deyru'z Zora da se pokaju i predaju oružje, a za to im je dat rok od sedam dana. Snage IDIL-a tvrde da trenutno kontroliraju pojas od 130 kilometara u tom gradu.

Ova radikalna organizacija je postavila štandove i omogućila narodu “pokajanje” i nakon osvajanja iračkih gradova.

Anadolija

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close