Post je čudesna metoda (samo)izlječenja

Sveti mjesec ramazan (ramadan) teče, tokom kojega muslimani poste 30 (ili 29) dana, što je treći stub islama. Kazat ćemo riječ-dvije o tome, ali se u rubrici nećemo baviti vjerskim domenom posta, nego onim zdravstvenim.

Oslobođenje

Dakle, post u islamu (arap. صوم‎ – saum, što znači odricanje) predstavlja potpuno odricanje od hrane, pića, pušenja, spolnih i bilo kojih drugih tjelesnih zadovoljstava, ali i nedoličnog govora i ponašanja od zore do zalaska sunca, u ime Alaha dž.š. (Boga). Post u toku devetog mjeseca islamskog kalendara, ramadana ili ramazana, koji traje trideset ili dvadeset i devet dana, obavezan je za sve fizički i psihički zdrave i punoljetne muslimane i muslimanke (u islamu se pod punoljetstvom podrazumijeva pubertet). Postoje dva obroka u ramazanu, sehur (lakši obrok prije početka posta) i iftar (obilniji obrok nakon završetka posta). Post se započinje i prekida prigodnim molitvama, najčešće uz vodu i hurme, slijedeći praksu (sunnet) poslanika Muhameda  a.s…

Osim vjerske dimenzije, post se upražnjava i kao lijek protiv mnogih bolesti, što se čini već hiljadama godina. I dokazano je kako post ima veliki zdravstveni učinak na čovjeka. Prije svega, to je besplatan, najbrži i najjednostavniji način čišćenja tijela kada se troše pohranjene rezerve u tijelu i oslobađaju toksini iz masnog tkiva. Jednostavno, post ima golem učinak na  fizičko i mentalno zdravlje. A sad da vidimo kod kojih oboljenja i tegoba ima najveći učinak.

Pomaže kod brojnih hroničnih bolesti poput artritisa, astme, depresije, dijabetesa, srčanih bolesti, povišenog krvnog tlaka, probavnih smetnji,  hroničnog umora, Crohnove bolesti, neuralgije, neuroza i mentalnih bolesti. Neki tvrde kako se (samo) postom može uništiti tumor. Smanjuje razinu holesterola u krvi, učvršćuje kožu, ublažava migrene, alergije, akne te PMS i, što je vrlo važno, pozitivno djeluje u stresnim situacijama.

Stručnjaci tvrde kako se poslije posta (ne jesti ništa, uzimati samo vodu) nakon čišćenja organizma, postači osjećaju kao preporođeni (sjećam se kako mi je otac, kad god bi završio ramazan, govorio: “Eh, šteta što ga nema još, tako se lijepo osjećam…”). Oni također navode kako se za vrijeme posta aktiviraju vrlo jaki potencijali organizma za samoizlječenje, pa je tako zabilježen nestanak mnogih bolesti i tegoba na neobjašnjiv način!

Post treba biti postupan (naročito za početnike), a koliko i kada ćete postiti, zavisi od zdravstvenog stanja, godina, navika. Za početak, najbolje je upražnjavati ga jednom sedmično, sve dok se ne vide rezultati detoksikacije. Nakon toga slijedi jednodnevni post samo uz vodu, 2-4 puta mjesečno. Najefikasniji je za početak jednodnevni post uz sokove ili voće, odnosno povrće, ali treba znati da se troše odvojeno, odnosno ne miješaju (koristiti isključivo prirodne sokove od voća i povrća). Preporučljivo je sljedeće voće i povrće: jabuke (za jetru i crijeva), kupine (proljev i sluz), borovnice (jačaju imuni sistem), grožđe (čisti krv, čuva debelo crijevo), limun (jetra, mjehur, alergije, astma, krvožilni sustav, prehlade…), narandža (imunološki sustav, proširene vene, srce, debljina), breskva (detoksikacija, koža), kruška (visok krvni tlak, mjehur), ananas (oči i koža, alergije, artritis, upale), repa (krv i jetra, artritis, MPS), kupus (debelo crijevo, čirevi, stomak…), mrkva (oči, koža, infekcije, artritis, osteoporoza), celer (detoksikacija, bubrezi), paradajz (probavni sustav, rak)…

Ruski naturopati mnogo su eksperimentirali s gladovanjem kao lijekom  (Malahov i Nazarov). Taj pristup se u praksi pokazao kao prilično uspješan, a neke rezultate potvrdila je i zvanična ruska medicina. Osnovna poenta ovog metoda je otkriće da organizam, kada mu ponestane hrane, počinje trošiti tjelesne rezerve, ali najprije upotrijebi otpad – nagomilane masti, otpadne materije, ciste, tumore i slično…

Uglavnom, post bi trebao biti ne (samo) gladovanje – period uzdržavanja od hrane (uglavnom životinjskog porijekla) – nego i od svih loših i negativnih misli, osjećanja i postupaka…

Dobra hrana – loš holesterol

Ekipa američkih istraživača s dr. Deanom Ornishom na čelu provela je istraživanje pod nazivom Procjena utjecaja stila življenja na srce u zalivskoj oblasti San Franciska.

Oni su kardiovaskularnim bolesnicima odredili dijetu s drastičnim ograničenjem namirnica životinjskog porijekla (pri tome nisu ograničili količinu unijetih kalorija, kao što je uradio američki Nacionalni program za snižavanje holesterola – bez rezultata).

U osnovi, ishrana je bila potpuno vegetarijanska (voće, povrće, integralne žitarice i mala količina orašastih plodova) pa se ova dijeta pokazala daleko boljom. Kod ispitanika je došlo do veoma velikog smanjenja, kako ukupnog holesterola, tako i lošeg LDL holesterola.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close