Ambasada Turske u BiH: Erdoganova izjava je izmišljena

Ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Cihad Erginay demantirao je navode o izjavi turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana u vijesti koja je proteklih dana bez pouzdanog izvora objavljena u medijima u regiji, prenosi agencija Anadolija (AA).

Podsjetivši da su neki internet portali bez pozivanja na bilo kakav izvor prije dva dana objavili navodnu izjavu premijera Erdogana u kojoj se kaže: „Sad se kunem velikim Allahom da, kad bi iko, na bilo kakav način dirnuo Bošnjake, imao bi protiv sebe sto miliona Turaka“ i da je ta izjava izazvala buru reakcija u regiji, pa čak i reakcije nekih visokopozcioniranih političara, ambasador Erginay je za AA demantirao postojanje takve izjave.

„Turska je prijatelj BiH i njena podrška na svakom planu. Tako će i ostati. Mi želimo da BiH vidimo mirnu, stabilnu i u blagostanju. Sve naše aktivnosti su u tom pravcu“, kazao je Erginay.

Naglasivši da je Turska protiv bilo kakvih separatističkih retorika i retorika podjela, ambasador Erginay je pozvao krugove i medije koji su u javnosti objavili tu nepostojeću izjavu da budu ozbiljni i odgovorni u svom radu.

Izvanredni odnosi

Istakavši da objavljivanje sličnih lažnih tvrdnji ne donosi ništa dobro BiH, ambasador Erginay je kazao da Turska podržava BiH u cjelini i da je to potvrđeno i tokom nedavnih poplava koje su zadesile zemlju, kada je pomoć Turske dopremana u sve ugrožene regije.

Ukazujući na izvanredne bilateralne odnose Turske i BiH, ambasador Erginay je kazao da uvijek ima prostora za njihovo dodatno unapređivanje te dodao da će to i biti zadatak na kojem će raditi i u narednom periodu.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je pismo premijeru Srbije Aleksandru Vučiću u kojem je zatražio sastanak povodom navodne izjave turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana, čija tačnost još nije potvrđena.

Večernji list u izdanju za BiH navodi da je turski premijer na jednom predizbornom skupu izjavio kako bi svako ko na bilo koji način “dirne Bošnjake” protiv sebe imao “100 miliona Turaka”, istakavši da zato ne treba čuditi “kada turski ratni brod uplovi u Neum”, jer je to znak podrške suverenitetu BiH.

Traje potraga za dokazima je li izjava uopće data, a društevim mrežama kolaju informacije da je – izmišljena.

„Angažirali smo i dodatno pojedine turske kolege. I oni su proteklih dana tragali za spomenutom izjavom premijera Erdogana. Ali nje naprosto nema! Nema je ni u servisima ugledne turske državne novinske agencije Anadolija koja prati sve nastupe državnih zvaničnika, a posebno premijera Erdogana. Iz više izvora u Turskoj nam je potvrđeno da takva izjava premijera Erdogana, koja je zapalila region, naprosto ne postoji“, objavio je čitani portal klix.ba.

Dodik je u pismu Vučiću ocijenio kako je neophodno da se, kao najodgovorniji nosioci vlasti u Srbiji i Republici Srpskoj, u najskorije vrijeme sastanu i utvrde adekvatne odgovore za zaštitu državnih i nacionalnih interesa.

‘Opasan incident’

“Uvjereni smo da ste upoznati sa najnovijim, neskrivenim i brutalnim napadima najviših funkcionera Turske na mir i stabilnost BiH, u kojoj je RS jedan od dva državotvorna entiteta, a srpski narod jedan od tri konstititutivna naroda. Posljednje prijetnje koje je iz Turske uputio premijer Erdogan svima u BiH koji nisu Bošnjaci samo su jedan u nizu incidenata koje Turska godinama proizvodi u BiH”, naveo je Dodik u pismu, prenosi agencija Tanjug.

Ocijenio je da je posljednji incident posebno opasan i zabrinjavajući, jer je ovog puta turski premijer sa sanjarenja o obnovi Osmanlijske imperije prešao na otvorene prijetnje vojnom intervencijom u teritorijalnim vodama BiH, mimo saglasnosti zajedničkih institucija u kojima glas ima i Republika Srpska.

“Izražavamo opravdanu bojazan da će ova eskalacija prijetnji, koja dolazi od najviših turskih funkcionera, proći bez reakcije ostalih evropskih država koje su i do sada pokazivale nerazumljivu toleranciju prema napadima na mir i stabilnost u BiH, koji su stizali iz Turske”, naveo je Dodik.

Podsjetio je da je Turska članica Vijeća za provođenje mira (PIK) te da se godinama i u okviru tog tijela ponaša kao advokat samo jednog naroda u BiH i da otvoreno zastupa bošnjačke interese.

“Iako su i Srbija i Hrvatska garanti Dejtonskog mirovnog sporazuma, nisu članice PIK-a, pa je i na taj način ostavljen manevarski prostor državama koje žele da razgrade sporazum, zbog čije primene su se i samoosnovali”, istakao je Dodik.

Predsjednik RS-a je naveo da Turska već duže vrijeme ne pomaže primjeni sporazuma na kojem počiva BiH i potpuno se otvoreno miješa u unutrašnja pitanja BiH.

“Smatramo da je takvo ponašanje apsolutno neprihvatljivo, da ugrožava mukom stvaran mir i destabilizuje ne samo BiH nego prijeti da ugrozi mir i stabilnost cijelog regiona”, naglasio je Dodik.

Navodeći da izuzetno cijeni nepristrasnu i miroljubivu politiku koju Srbija vodi prema susjedima, pa i prema BiH, Dodik je istakao kako je obaveza predstavnika Republike Srpske da Vučića, kao premijera Srbije, upozore kako neke države imaju upravo suprotnu politiku onoj koju vodi Vlada i država Srbija.

“Od države Srbije očekujemo da i dalje svojim aktivnostima doprinosi miru i stabilnosti u regionu, ali i da zaštiti Dejtonski mirovni sporazum, Republiku Srpsku i srpski narod u BiH”, napomenuo je Dodik, kako prenosi RTRS.

‘Miješanje u unutrašnja pitanja’

Večernji list ocjenjuje da se Erdogan za potrebe izborne kampanje u Turskoj počeo miješati u unutrašnja pitanja i odnose konstitutivnih naroda u BiH i postavlja pitanje hoće li Vijeće ministara BiH reagirati na izjavu turskog premijera.

Inače, nije bilo moguće pronaći šire izvode na engleskom jeziku iz ovog govora koji je Erdogan, kandidat za predsjednika Turske, navodno održao na jednom predizbornom skupu uoči komemoracije srebreničkim žrtvama u Potočarima.

Navodni izvodi su objavljeni na nekoliko bošnjačkih internetskih stranica, mada nije preciziran izvor tih izvještaja.

“Turska ili Osmansko carstvo je svoju braću Bošnjake u davnoj prošlosti predalo neprijatelju, Austrougarskoj, bez ikakve zaštite! To sebi nikad nismo i nećemo moć halaliti, ali onda je ponovno zlo došlo po Bošnjake i opet smo na tom ispitu pali, nismo ih uspjeli zaštititi! Sad se kunem velikim Allahom da, kad bi iko na bilo kakav način dirnuo Bošnjake, imao bi protiv sebe sto miliona Turaka!!! Zato se nemojte čuditi kad turski ratni brod uplovi u Neum, jer to je naš znak i podrška suverenitetu BiH!”, navodno je rekao Erdogan.

Istup Radmanovića

Prvobitno je bilo najavljeno da će u Neumu od 14. do 19. jula biti održane pomorske vježbe turske mornarice, ali zasad o tome još nema zvanične saglasnosti u Sarajevu.

Ovu navodnu izjavu osudio je i član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović. Rekao je da je ova izjava turskog premijera do sada najbrutalnija, najteža i najdirektnija uvreda i prijetnja Srbima i Hrvatima i svima drugima koji nisu Bošnjaci, a koji žive u BiH.

“Nazivajući sve koji vijekovima žive u BiH na svojim kućnim ognjištima neprijateljima i stajući u zaštitu samo jednog naroda u BiH – Bošnjaka, Turska je izgubila svaki kredibilitet dobronjamernog partnera u bilateralnim odnosima sa BiH”, saopćeno je iz kabineta Radmanovića.

Radmanović je najavio da će preispitati svoj dosadašnji konstruktivan politički stav prema Turskoj zbog kontinuiranih grubih i uvredljivih izjava turskih zvaničnika.

O svemu se očekuje zvanično očitovanje Turske.

Izvro: Agencije

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close