Ideje za posao: Posao u Australiji

Postoji nekoliko načina da počnete živjeti i raditi u Australiji, a svakako jedan od najboljih jeste da dobijete vizu za Nezavisnog kvalifikovanog radnika. Šta to tačno znači? Donosimo vam korisne linkove i načine pronaska posla u Australiji.

(Autor: San Magazin)

Prema informacijama koje daje Australski institut za ljudske resurse, 7 od 10 poslodavaca u Australiji se suočava sa deficitom kvalifikovane radne snage, a 85% njih smatra da su imigracije kvalifikovanih radnika neophodne za uspjeh poslovanja njihovih organizacija.

Posao u Australiji

Postoji nekoliko načina da počnete živjeti i raditi u Australiji, a svakako jedan od najboljih jeste da dobijete vizu za Nezavisnog kvalifikovanog radnika. Šta to tačno znači?

Kako je već pomenuto, Australija se čak i u opaloj privredi suočava sa deficitom kvalifikovane radne snage. Stoga je vlada ove države uredila program imigracije kvalifikovanih radnika kako bi zadovoljila potrebe sopstvene privrede. U skladu s tim, oformljena je lista deficitarnih zanimanja koja imaju prednost pri zapošljavanju u Australiji. Pri tome, ako vaše zanimanje odgovara nekom od zanimanja sa liste, šanse dobijanja vize vam se znatno povećavaju bez da za vas garantuje rodbina, poslodavac ili državna ili teritorijalna vlada. Interesantno je da se na listi deficitarnih zanimanja nalazi stvarno širok spektar istih: od knjigovođa, menadžera, inženjera, medicinskih radnika, do tesara, bravara i vodoinstalatera.

Ipak, da biste odgovorili na potreba dobijanja ove vize, osim da je vaše zanimanje na listi deficitarnih, morate imati adekvatno znanje engleskog jezika potvrđeno IELTS testom, morate imati između 18 i 50 godina starosti, minimum 3 godine rada u struci ili zanimanju sličnom onom za koji ste se školovali, odobrenu provjeru vaših vještina od strane odgovornog tijela za provjeru radnih sposobnosti, minimum od 60 poena na Bodovnom testu za kvalifikovane migracije i dobro zdravlje.

U slučaju da raspolažete sa svim performansama koje zahtjeva viza za nezavisnog kvalifikovanog radnika, imigracionom odboru morate poslati “Izraz zainteresovanosti” (Expression of interest – EOI) navodeći svoje kvalifikacije, a na osnovu ovog pisma australska vlada će vas, ako zadovoljavate, pozvati da aplicirate za vizu u roku od 60 dana od momenta kad dobijete poziv.

Nominovani kvalifikovani radnik

Drugi način da dobijete vizu i posao u Australiji jeste da dobijete vizu Nominovanog kvalifikovanog radnika, pri čemu za vas garantuje neka teritorijalna vlada ili rezignirano područje. I kod ove vize morate kvalifikacijama odgovarati Konsolidovanoj listi zanimanja koja se sastoji od zanimanja koja su potrebna pojedinim državama. I ova lista obuhvata širok spektar zanimanja i na njemu su čak i pjevači, zabavljači, umjetnici itd.

Rezignirana područja koja trenutno sponzorišu zapošljavanje stranih imigranata su Vikrotia, Južna i Zapadna Australija, Novi Južni Vels, Kuinslend i Sjeverna Teritorija. Državama koje vas mogu nominovati se možete direktno obratiti i od njih dobiti informacije o potrebnim zanimanjima, a potom u EOI navesti da želite raditi u toj državi. I za ovo će vam vjerovatno biti potrebno radno iskustvo od minimalno 3 godine, a u državi koja vas nominuje ćete morati provesti minimalno 2 godine.

457 viza

Posao u Australiji možete dobiti ukoliko pronađete poslodavca. Da biste dobili vizu Sponzorisanog radnika, za vas mora garantovati poslodavac koji je već registrovan kao provjereni sponzor i koji vam je ponudio radnu poziciju. Tim bolje ako vaše kvalifikacije odgovaraju kvalifikacijama sa liste deficitarnih zanimanja. Poslodavca ne morate sami tražiti, može se desiti da vam ga sama država pronađe na osnovu vašeg pisma o EOI i kvalifikacijama, ali ako ga sami nađete šanse za zapošljavanje su znatno veće.

Na kraju želimo naglasiti da, iako se možda pronalaženje posla u Australiji čini nekima kao nemoguća misija, pokušaj da nađete poslodavca koji će vam dati posao je sigurno bolji od toga da sjedite kući i ne činite ništa. Osim toga, sigurno se na netu mogu pronaći naši ljudi koji su tamo davno otputovali i koji bi bili voljni da i vama u tome pomognu. Stoga, tastaturu pred sebe i hrabro naprijed.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close