Sutra 10. godišnjica od otvaranja Memorijalnog centra Potočari

Sutra se navršava 10. godišnjica od otvaranja Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari Spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine.

Memorijalni centar je u septembru 2003. godine zvanično otvorio tadašnji predsjednik SAD-a Bill Clinton.

Iste godine, u mjesecu martu, izvršen je ukop prvih 600 identificiranih žrtava genocida. Sukcesivnim ukopima nekoliko stotina žrtava, svake godine, ovo mezarje je uspostavljeno kao mjesto očuvanja sjećanja na srebrenički masakr.

Odlukom visokog predstavnika Wolfganga Petritscha od 25. oktobra 2000. godine, trajno je određena zemljišna lokacija u Potočarima za mezarje i spomen obilježje onima koji su stradali u julu 1995. godine u genocidu.

Prema ovoj odluci, visoki predstavnik, u skladu s važećim domaćim zakonodavstvom, namjeravao je osnovati fondaciju ili udruženje u cilju trajnog upravljanja mezarjem i spomen obilježjem te osiguravanja njihovog prvobitnog finansiranja.

Također, Petritschevom odlukom od 10. maja 2001. osniva se Fondacija “Srebrenica-Potočari”, Spomen obilježje i mezarje, ustanovljena kao neprofitna organizacija koja ima za cilj da izgradi i održava kompleks u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici iz 1995. godine.

Ovom odlukom definirana je uloga Izvršnog odbora i Savjetodavne radne grupe Fondacije. Ured visokog predstavnika koordinirao je rad Izvršnog odbora i Savjetodavne radne grupe.

Preko puta mezarja nalazi se “Fabrika akumulatora” – zgrada iz predratnog doba koju je koristio holandski bataljon kao svoje sjedište 1994-1995. godine.

Uredbom visokog predstavnika Paddya Ashdowna od 25. marta 2003. godine utvrđeno je da ova lokacija treba pripasti “Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari, spomen obilježje i mezarje”.

Odluku čiji sastavni dio je bio i Zakon o Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari Spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine donio je 25. juna 2007. godine visoki predstavnik Christian Schwarz-Schilling, kratko prije isteka njegovog mandata.

Ovim zakonom ustanovljen je Memorijalni centar, kao pravni nasljednik ranije formirane Fondacije, sa sjedištem u Potočarima, Općina Srebrenica.

U Memorijalnom centru je 11. jula ove godine smiraj duše našlo još 409 žrtava, čime je broj dosad ukopanih žrtava srebreničkog genocida 6.066.

Srebreničke žrtve su pronađene na više od 150 različitih lokaliteta na području Podrinja, od toga 74 masovne grobnice, uglavnom sekundarnog karaktera. Još uvijek se traga za oko 1.500 žrtava genocida u Srebrenici.

Memorijalni centar radi svakim radnim danom od 8 do 16 sati, a posjetiocima su na raspolaganju dva kustosa i prevodilac.

Sadržaji koji se nude najavljenim grupama uključuje posjetu mezarju, historijski čas (o dešavanjima iz jula ‘95), posjetu Spomen sobi i projekciju dokumentarnog filma.

Deseta godišnjica od otvaranja Memorijalnog centra u Potočarima sutra će u 12,00 sati biti obilježena polaganjem cvijeća i odavanjem počasti žrtvama genocida.

 

(FENA)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close