Ide li BiH na crnu listu?

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH bi na sjednici zakazanoj za danas u Sarajevu trebalo da razmatra zahtjev Vijeća ministara BiH da se po hitnom postupku razmatra Prijedlog zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, koji je nedavno usvojio i Predstavnički dom državnog parlamenta.

Delegati bi trebali razmatrati i zahtjev Vijeća ministara BiH da se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH razmatra po skraćenom postupku.

 

Predstavnički dom je nedavno usvojio i ovaj zakon. Nakon što je resorni ministar na samoj sjednici tog Doma povukao zahtjev da se predloženi zakon razmatra po skraćenoj proceduri i predložio njegovo razmatranje u redovnoj proceduri, poslanici su na istoj sjednici obavili raspravu „u oba čitanja“ i usvojili predložene izmjene i dopune.

 

Usvajanje ova dva zakona i u Domu naroda PSBiH rezultiralo bi time da se BiH ne nađe na takozvanoj „crnoj listi“ kada su u pitanju finansijske transakcije iz inozemstva.

 

U posljednjih nekoliko dana pojedini delegati iz srpskog naroda izjavljivali su da neće podržati predložene izmjene Krivičnog zakona BiH, navodeći kako se radi o prenosu nadležnosti sa RS-a na BiH.

 

Dom naroda bi sutra trebao razmatrati i zahtjev Vijeća ministara BiH za razmatranje Prijedloga zakona o dopuni Zakona o javnim nabavkama BiH po hitnom postupku.

 

Na dnevnom redu bi trebalo da se nađe i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o graničnoj kontroli; Prijedlog zakona o dopunama Zakona o Pravobranilaštvu BiH kao i Prijedlog zakona o elektronskom dokumentu.

 

Između ostalog, trebala bi biti razmatrana i Informacija o analizi rezultata i učincima rada stranih tužilaca i sudija u BiH, te Izvještaj o radu Pravobranilaštva BiH.

 

(FENA/dg)

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close