I elektronske cigarete izazivaju rak

Elektronske cigarete mogu da izazovu rak i da dovedu do otpornosti bakterijskih infekcija na antibiotike, pokazalo je istraživanje koje su proveli naučnici Univerziteta u Californiji.

Studija direktora Centra za istraživanje duvanskih proizvoda pri kalifornijskom univerzitetu Stentona Glanca pokazala je da para e-cigarete sadrži veliku količinu nanočestica koje podstiču razne upale, a mogu se povezati i s astmom, moždanim i srčanim udarom i dijabetesom.

Glanc je istakao da nije dovedeno u pitanje da su elektronske cigarete manje toksične od normalnih cigareta.

Studija Prisile Callahan-Lajon, iz američke Agencije za hranu i lijekove, pokazala je da tekućina kojom se puni električna cigareta sadrži tragove štetnih materija kao što su formaldehid ili acetaldehid, koje mogu izazvati rak.

E-cigarete postale su glavni proizvod, ali uprkos njihovoj popularnosti veoma je malo naučnih studija koje se bave njihovim uticajem na ljudsko zdravlje.

Procijenjuje se da je 20 odsto pušača probalo e-cigaretu, te da će njena prodaja – ali i proizvoda koji su povezani sa e-cigaretom – u narednih 10 godina prerasti prodaju klasičnih duvanskih proizvoda.

Oko e-cigareta vrti se industrija koja je prošle godine prihodovala 1,7 milijardi dolara.

Izvor: Blic.rs

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close