I dalje problem izvoza robe biljnog i animalnog porijekla

Bh. privrednici jučer su na Info – danu u Vanjskotrgovinskoj komori (VTK) BiH informirani o problemima u vezi sa poslovanjem sa Hrvatskom nakon ulaska te zemlje u Evropsku uniju.

O temi implikacija ulaska Hrvatske u EU Vanjskotrgovinska komora BiH je dosad održala niz seminara na kojima je pojašnjavano bh. privrednicima o poslovanju sa Hrvatskom.
– Sada smo u izazovnoj situaciji, jer trebamo ubrzano krenuti u izgradnju institucija za kontrolu kvalitete robe koju izvozimo, ako izvozimo u Hrvatsku, onda izvozimo u EU i vrijede druga pravila za proizvode biljnog i životinjskog porijekla – izjavio je predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić.
Direktor Euro – Info korespodentnog centra VTK Senad Hromić istaknuo je da su bh. kompanije na adresu komore uputile veliki dio upita i uglavnom sva pitanja su bila vezana za pristupanje Hrvatske EU.
– Svaki privredni subjekt iz BiH izvozeći u EU mora imati EORI (engl. Economic Operators Registration and Identification) broj. Zatim, certifikat EUR1 koji služi za kretanje izvozne robe. Ovo su tehnička pitanja, ali privrednici trebaju biti o tome informirani – pojasnio je Hromić.
U toku su pregovori između EU i BiH o određenim proizvodima koji su još zaštićeni carinama, a to su proizvodi biljnog i životnjskog porijekla. Hrvatska, odnosno EU traže da se za ove proizvode ukinu carine, ali to BiH neće dozvoliti – poručio je Hromić.
–  Nedavno je BiH zaključila sporazum o slobodnoj trgovi sa EFTA-e. Riječ je o evropskoj zoni slobodne trgovine u koje su uključene Švicarska, Norveška, Lihteštajn i Island, a od ovih zemalja BiH ima značajniju razmjenu roba samo sa Švicarskom. Međutim, putem EFTA-e otvoren je put za izvoz naših proizvoda u spomenute zemlje i to je dobra prilika koju bi bh. privrednici trebali iskoristiti – dodao je Hromić.
Šefica grupe za tarifu i vrijednosti Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Esma Hodžić, kazala je da je EORI broj, bh. privrednicima rijetko potreban, jer sve potrebne dokumente pribavljaju uvoznici ili izvoznici, ili špediteri.
– Jednom dobiveni EORI broj u bilo kojoj od zemalja EU, vrijedi za sve zemlje EU i zbog toga se samo jednom izdaje – istaknula je Hodžić.
Pomoćnik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Dragiša Mekić govorio je o ustupcima koje je BiH pri uvozu – izvozu dogovorila sa Hrvatskom.
– Ponudili smo Hrvatskoj da uvezemo 80 tona ribe šarana, a za uzvrat da BiH u Hrvatsku, odnosno EU može izvesti bescarinski 500 tona pastrmke. Dogovorili smo se i oko izvoza našeg vina i uvoza vina iz Hrvatske, tako da nije niko oštećen – rekao je Mekić.
Oko izvoza i uvoza šećera između dvije države bit će problema, upozorio je Mekić.
Problem može nastati zbog toga što nema tačnih podataka koliko je BiH izvozila, a koliko uvozila šećera prije ulaska Hrvatske u EU.
Bit će problema i sa izvozom roba animalnog i biljnog porijekla u Hrvatsku. To zavisi od državnih institucija da ozakone potrebne mjere.
Mekić tvrdi da će se problemi oko izvoza mlijeka u Hrvatsku brzo riješiti i da je na potezu Ured za veterinarstvo i sektor poljoprivrede u resornom državnom ministarstvu. Tada bi BiH mogla izvoziti mlijeko sa rokom trajanja od dva mjeseca.

indikator

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close