Dijaspora poslala obiteljima u BiH 12 milijuna KM manje nego lani

Je li u pitanju kriza posla i izvan BiH, ili dijaspora štedi za “crne dane”, ali je činjenica da u BiH stiže sve manje novca rođacima. Kako je poznato da transferi iz inozemstva čine sastavni dio platne bilance BiH, a većina stanovnika preživljava po toj osnovi.

Sve se manje novca šalje

Tako je u BiH iz dijaspore u prva tri mjeseca ove godine poslano 796,3 milijuna KM, što je za 12 milijuna manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine kada je, prema podacima Centralne banke BiH, pristiglo 808,4 milijuna KM. Od tog novca, 459,9 milijuna KM odnosi se na osobne novčane transfere za stanovnike BiH, dok je po osnovi ostalih tekućih računa stiglo 336,4 milijuna KM, tvrde u Centralnoj banci BiH, dodajući da kategoriju ostali tekući računi najvećim dijelom čine mirovine, gdje je po toj osnovi stiglo 325,9 milijuna maraka.

„Novac uglavnom stiže preko poslovnih banaka. Tekući transferi su značajan izvor priljeva svježeg novca, posebno u situaciji kada nema dotoka novog kapitala a strana ulaganja nisu na željenoj razini“, kazali su u Centralnoj banci BiH.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović je istaknuo važnost novca koji rođaci iz inozemstva šalju stanovnicima BiH.

„Bez tih redovitih priljeva kupovna moć stanovništva BiH bila bi značajno niža. Kada ne bi bilo tih doznaka iz inostranstva dodatno bi bila usporena gospodarska aktivnost koja je ionako na niskoj razini“, naglasio je Pavlović.

Diktiraju ekonomski uvjeti

Dodao je da je priljev novca iz dijaspore redovita, ali da se u sljedećem razdoblju može očekivati smanjenje.„Činjenica je da ekonomski uvjeti na zapadu diktiraju raspoloživu količinu sredstava koja se mogu poslati za BiH. Što ekonomska kriza duže traje manje se i šalje novca“, kazao je za medije Zoran Pavlović, ekonomski analitičar.
 On ističe da bi se u sljedećem periodu mogao povećavati iznos novca iz inozemstva po osnovi mirovina.

Večernji list

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close