Hrvati iz BiH ‘na mala vrata’ gube pravo na hrvatsko državljanstvo?

Prijedlog migracijske politike Republike Hrvatske za 2013. – 2015. godine očekivano je izazvao lavinu reakcija saborskih zastupnika, a klubovi HDZ-a i HDSSB-a žestoko su napali vladajuće kako se novim prijedlogom Hrvatima u BiH ukida državljanstvo, a iseljeništvu onemogućava povratak. Zastupnik HDZ-a Davor Stier zagovara izradu nove hrvatske useljeničke politike.

– Osim toga, na mala vrata se otvara mogućnost da se i Hrvatima u BiH ubuduće ukine pravo na stjecanje hrvatskog državljanstva. To bi tek bilo pogubno za opstanak, za ostanak hrvatskog naroda u BiH, svi znamo da bi bez njihovog opstanka bila ugrožena i nacionalna sigurnost Hrvatske, rekao je Stier.

Opstanak Hrvata u BiH

Upravo zbog toga on je kristalno jasno kazao kako HDZ neće prihvatiti ovaj prijedlog, a od Vlade traži da Saboru uputi obuhvatan, konzistentan dokument u čiju izradu mora uključiti, naravno, i znanstvenu zajednicu.

Dinko Burić, zastupnik HDSSB-a, primijetio je da postoji ne samo imigracija, nego i emigracija.
– Imamo vlast koja je postala emigracijski ured za Hrvate, a imigracijski ured za strance, istaknuo je Burić.

Marija Rapo, zastupnica iz 11. izborne jedinice, koja je u Saboru RH zamijenila Milijana Brkića, kazala je kako se ovakvim zakonima mora misliti na opstanak dijelova Hrvatskog naroda u BiH i hrvatskih manjina u susjednim zemljama na hrvatskim etničkim područjima u tim zemljama, kao i povratak hrvatskih iseljenika u Hrvatsku i BiH. Ona je podsjetila kako je ostanak i opstanak hrvatskog naroda u našoj zemlji bio zacrtan još 1995.  u Nacionalnom programu demografske politike koji je te godine usvojio Hrvatski sabor.

– Hrvatskoj nije ni u jednom trenutku bio cilj preseljavati Hrvate iz BiH  jer to nije bilo u interesu  Hrvatske, a ni Hrvata kojima je BiH domovina i vlastita država, naglasila je Rapo. Također, navodi kako je tada pripadnicima hrvatskog naroda omogućeno stjecanje hrvatskog državljanstva i od njih se nije tražilo odricanje od stranog državljanstva, piše Dnevni list.

Hrvatsko državljanstvo

Međutim, novim zakonskim rješenjima, kao i najavama izmjena još nekih zakona, sve to se dovodi u pitanje. U Hrvatskoj su sve glasnije najave kako će se ubuduće hrvatsko državljanstvo dobivati samo uz potvrdu boravišta u Hrvatskoj ili ispisa iz stranog državljanstva. To bi za bh. Hrvate bila katastrofa, jer bi im bilo izuzetno otežano dobiti hrvatsko državljanstvo, pa bi morali birati – ostati u BiH ili odseliti u Hrvatsku. Izmjene i dopune Zakona o hrvatskom državljanstvu prvi put su ‘gurane’ još 2000., a sadržavale su slične odredbe kao i zakon koji se sve češće najavljuje. Ipak, to tada nije prošlo jer su mnogi bili svjesni negativnih posljedica koje bi jedan takav zakon dobio, ali čini se kako vladajuća struktura u Hrvatskoj (SDP, HNS, IDS, HSU) ovaj put ima čvrstu namjeru progurati navedene izmjene i dopune.
Osim toga, Rapo je primijetila kako u Migracijskoj politici nema ni riječi o Hrvatima koji su izbjegli ili protjerani iz Vojvodine, BiH i Kosova i koji su se naselili na područjima posebne državne skrbi u Hrvatskoj.

Povratak

– Olakšajmo maksimalno uvjete povratka hrvatskog iseljeništva jer to će dati jedno jamstvo za opstojnost, rekao je Ivica Mandić (HNS), a za to su se u svojim raspravama zalagali i svi zastupnici HDZ-a.

Bez rasprave

Zanimljivo kako se Prijedlog migracijske politike Republike Hrvatske za 2013. – 2015. godine našao u saborskoj proceduri, a da o njemu nije raspravljao ni jedan od 31-og saborskog odbora.

(Dnevni list)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close