Hrana i piće u BiH skuplji nego u pojedinim članicama EU

Cijene hrane i bezalkoholnih pića u Bosni i Hercegovini dostigle su nivo od 75% prosjeka članica Evropske unije, dok su cijene alkoholnih pića i duhana upola jeftinije od prosječnih evropskih, pokazuje istraživanje evropskog statističkog ureda Eurostat, izvještava Indikator.ba.
Rezultati istraživanja Eurostata porede cijene više od 2.400 potrošačkih roba i usluga širom Evrope.
Cijene hrane i bezalkoholnih pića u BiH, koje iznose 75% od prosjeka 28-člane Evtopske unije, identične su sa cijenama u Srbiji, ali su skuplje nego u Makedoniji (59 odsto prosjeka EU) i Albaniji (69 odsto).
Hrana i bezalkoholna pića jetiniji su u BiH nego u Crnoj Gori (78 odsto prosjeka EU), Hrvatskoj (93 odsto prosjeka EU), ali su skuplji nego u nekim zemljama EU, kao što su Poljska, gdje su ovi proizvodi najjeftniji (62 odsto prosjeka EU), Bugarska i Rumunija. Evropski rekorder po cijenama hrane i bezalkoholnih pića je Danska, gdje su ovi proizvodi za 40 dosto skuplji od evropskog prosjeka.
Cijene alkoholnih pića i duhana u BiH iznose 50% prosjeka u EU. Ovi proizvodi najjeftnijii su u Makedoniji gdje iznose 38 odsto prosjeka EU, a najskuplji u Irskoj (178%).
Velike varijacije cijena su uglavnom posljedica razlika u oporezivanju ovih proizvoda među državama članicama.
Odjeća i potrošačka elektronika su područja gdje su cijene u BiH najbliže evropskim.
Odjeća u BiH ima cijenu koja iznosi 92 odsto prosjeka EU, a potrošačka elektronika (televizori, DVD plejeri, kamere, kamkorderi, kompjuteri, MP3 plejeri…itd) dostigla je nivo prosječnih evropskih cijena od 97 odsto.
Približne evropskim u BiH su i cijene ličnog transporta (automobili, motori, bicikla), koje su dostigle nivo od 85% prosjeka EU), ali su cijene restorana i hotela još uvijek relativno jeftine (59 odsto prosjeka EU).
Sredstva ličnog transporta i usluge hotela i restorana među evropskim zemljama najskuplje su u Norveškoj.

indikator.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close