Hoće li stići nova tranša MMF-a?

Pare su dobro došle odakle god da dođu. Kako još nema ništa od ruskog kredita , Vladi Srpske jedino je preostalo da otopi led sa MMF-om. Zbog toga delagacija predvođena Željkom Cvijanović već tri dana u Vašingtonu pregovara o novom zaduženju od oko sto miliona maraka.

Autor: ATV

U istoj misiji je i delegacija Federalne Vlade koja se u okviru iste tranše nada da će dobiti oko 200 miliona maraka već planiranih u budžetu za ovu godinu. Željka Cvijanović iz Vašingtona tvdi da bi delegacija MMF-a krajem mjeseca mogla da dođe u BiH, ali ne zna hoće li stići i njihove pare.

 

U Vašingtonu je i delegacija Savjeta ministara BIH, predvođena ministrom inostranih poslova Igorom Crnadkom, a otputovao je i guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić. Svi oni saglasni su da je neophodno nastaviti saradnjju sa Međunarodnim monetarnim fondom koji je još ranije zamrznuo novac koji je BiH trebalo da bude uplaćen do kraja prošle godine. Bilo je sporno usvajanje nekoliko reformskih zakona, a anlitičari su saglasnii da u MMF-u neće popuštati u svojim zahtjevima, samo će tražiti dodatne uslove.

 

MMF je ranije  Republici Srpskoj kao jedan od uslova postavljao i usvajanje Zakona o radu, a potom su Vlada, kao i predsjednik Republike Srpske ubjeđivali kako se kao alternativa nameću ruske pare. Delagica MMF-a je nekoliko puta dolazila u BiH, a jasno su rekli da će pregovore nastaviti kada bude formirana vlast na svim nivoima. Poslednja tranša MMF-a za BIH uplaćena je sredinom prošle godine, a sredstva koja su na čekanju prijeko su porebna svim budžetima u BiH.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close