Engdal: EU da se odvoji od svijeta pred bankrotom

Vilijem Engdal, američki ekonomista i istoričar koji živi u Njemačkoj, smatra da Evropska unija treba konačno da se odvoji od svijeta pred bankrotom u kome dominira američki dolar i da se okrene Istoku, pridruženjem Evroazijskoj ekonomskoj uniji i kineskom projektu Novi put svile.

U suprotnom, Evropa će se udaviti u svom vlastitom dugu i ekonomskoj krizi sa kojom se sada suočava Grčka, kaže Engdal.

Prema njegovim riječima, grčka Vlada je konačno shvatila da mora da igra u “smrtonosnoj igri moći” radi budućnosti svoje zemlje na “asimetričan način” – odnosno Atina se okrenula Moskvi i Pekingu nakon što je naišla na zid u pregovorima sa Trojkom.

“Grčka je bukvalno ‘Ahilova peta’ za evro. Vašington i Vol strit zadaju udarce Atini sa divljaštvom neviđenim od azijske i ruske ekonomske krize 1997. i 1998. godine”, rekao je Engdal, piše danas “Sputnjik”.

Pogođena teškom finansijskom krizom krajem 2009. godine, Grčka već dugo vremena očajnički traži način da se izvuče iz mjera štednje koje diktiraju EU.

“Insistiranjem da Grčka primijeni dodatne mjere štednje, NJemačka očigledno zaboravlja lekciju iz 1930-tih, odnosno da štednja ne rješava dužničku krizu, već samo istinski privredni rast”, rekao je Engdal.

On je podsjetio da je ruski predsjednik ponudio Grčkoj unosan posao – učešće u gasovodu “Turski tok”, čime će Atina postati jedan od najjačih distributivnih centara energenata u Evropi.

“Ciprasov sastanak sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom bio je korak u dobrom pravcu koji bi mogao da izmijeni budućnost Grčke i cijele EU”, rekao je Engdal.

Sa svoje strane, Cipras se obavezao da neće podržati dodatne sankcije protiv Rusije što je izazvalo bijes u Vašingtonu, koji je opisao Atinu kao ruskog “trojanskog konja”, kaže on.

Međutim, tvrdi Engdal, niti će “Ahilove pete” niti “trojanski konji” pomoći da se riješe ekonomski problemi Grčke i finansijska kriza sa kojom će se neizbježno suočiti EU.

“Ono što se niko u Berlinu, Parizu ili Rimu ne usuđuje da kaže jeste realnost da zemlje EU umiru. Demografski, ekonomski i moralno one su na samrti”, rekao je Engdal.

Agencijske vijesti

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close