Depo: Pogledajte listu direktora javnih preduzeća u FBiH: Ko će preživjeti – Karić, Grabovica, Prlić, Šabić…?!

POČELA BITKA ZA NOVE POZICIJE

Pogledajte listu direktora javnih preduzeća u FBiH: Ko će preživjeti – Karić, Grabovica, Prlić, Šabić…?!

U epicentru stranačkih apetita, kao i obično, nalaze se najvažnije javne kompanije, poput “Autocesta FBiH”, “Elektroprivrede BiH”, “BH Pošte”, “BH Telecoma”, “HT Eroneta”, “Željeznica FBiH”, “Energoinvesta”, “BH-Gasa”, Naftnih terminala FBiH Ploče, “BH Airlinesa”, Međunarodnog aerodroma Sarajevo… No, borba će se voditi i oko najbitnijih državnih agencija, kao i oko novih čelnih ljudi Federalne televizije

 

I dok se između koalicionih partnera, nakon uspostave vlasti u Federaciji BiH, rasplamsava borba za čelne pozicije najvažnijih javnih preduzeća u ovom dijelu države, sve je očitije da na ovaj dio “plijena” ne gledaju sve stranke isto, a najizraženiji sukob protekle sedmice po tom pitanju uslijedio je na relaciji HDZ BiH – Demokratska fronta.
Prvi veliki okršaj između ove dvije stranke dogodio se povodom nedavne posjete novog ministra energije, rudarstva i industrije FBiH Reufa Bajrovića mostarskom „Aliminijumu“ i „Elektroprivredi HZHB. Predsjednik HDZ-a Dragan Čović napao je ovu Bajrovićevu posjetu, ustvrdivši da se tom prilikom u protokolu nisu ispoštovala „hrvatska obilježja“… Ministar Bajrović odmah je reagirao, zaključivši da Čović laže i pojasnivši da se iza ovakve reakcije zapravo krije “sprečavanje depolitizacije javnih preduzeća”, odnosno stranačka borba za ključne direktorske pozicije.
– Javna preduzeća nisu stranački plijen i treba da ih vode najbolji kadrovi, bez obzira na njihova politička i druga uvjerenja, poručio je Bajrović, potvrdivši time još jednom stav DF-a koji od početka traži da se poštuju evropske demokratske procedure koji nalažu da javna preduzeća budu depolitizirana i da se promjene vrše u skladu za zakonskim i vremenski određenim mandatima njihovih uprava i direktora.
To, drugim riječima, znači da se direktori javnih preduzeća ne trebaju i ne smiju mijenjati samo zato što određenu javnu funkciju želi “zgrabiti” određena stranka, već isključivo u skladu sa zakonskom procedurom i stručnošću odabranih (novih ili starih) kadrova.
Stoga je DF kategorična u stavovima da neće tražiti smjenu direktora u javnim firmama dok im ne isteknu mandati, odnosno da će tek nakon njihovog isteka biti raspisani konkursi za direktore svih državnih kompanija.

Za koje firme se vodi najveća borba?
U epicentru stranačkih apetita, kao i obično, nalaze se najvažnije javne kompanije, poput “Autocesta FBiH”, “Elektroprivrede BiH”, “BH Pošte”, “BH Telecoma”, “HT Eroneta”, “Željeznica FBiH”, “Energoinvesta”, “BH-Gasa”, Naftnih terminala FBiH Ploče, “BH Airlinesa”, Međunarodnog aerodroma Sarajevo…

 

sivi dom
Borba za Federalnu televiziju: Hrvat, Srbin ili neko treći?
U narednim mjesecima predstoji još jedan međustranački okršaj koji će se voditi oko Javnog RTV servisa, tačnije oko Federalne televizije.
Nesređeno stanje u ovoj tv kući traje godinama, a poznato je da su svim članovima Upravnog odbora FTV-a, kao i generalnom direktoru Džemalu Šabiću i drugim čelnim ljudima, već prije nekoliko godina istekli mandati.
Kako će se između koalicionih stranaka “razdijeliti” rukovodeća mjesta u ovoj tv kući, među kojima velike apetite imaju sve stranke, znat će se zasigurno već narednih dana, jer se ovo pitanje hitno stavlja na dnevni red Parlamenta FBiH. Kako se nezvanično saznaje, HDZ pretenduje na  mjesto generalnog direktora FTV-a. Razlog: Već punih 14 godina na ovom mjestu nalaze se pripadnici bošnjačkog naroda, a u HDZ-u smatraju da je vrijeme da na čelo Federalne televizije dođe stručnjak iz reda Hrvata.

 

No, nije isključeno da DF izađe sa svojim prijedlogom i zatraži da novi direktor FTV-a bude čovjek iz reda Srba ili Ostalih.

Većini direktora pomenutih preduzeća mandati ističu u narednim mjesecima, a među njima su Elvedin Grabovica (SDP), direktor “Elektroprivrede BiH”, i Ensad Karić (SDP), direktor “Autocesta FBiH”, kojima mandati ističu u septembru ove godine. Oni su na v. d. pozicije imenovani 23. maja 2011. godine, ali su nakon konkursa potvrđeni tek u septembru iste godine.

 

Enesu Čengiću, direktoru “Energoinvesta”, mandat ističe nešto kasnije, 10. novembra, a  Muji Butkoviću,  direktoru “BH Pošte”, sredinom decembra ove godine. Direktoru Međunarodnog aerodroma Sarajevo, Ivici Veličanu (SDP), četverogodišnji mandat ističe krajem ove godine.

 

Za razliku od njih, na čelo “BH Telecoma” za v.d. direktora imenovan je krajem prošle godine Mirsad Zaimović (SDA), no već je u toku konkurs za izbor i imenovanje novog direktora.
Nijaz Puzić, generalni direktor “Željeznica FBiH”, na ovu poziciju imenovan je početkom prošle godine i zakonski na njoj treba ostati sve do februara 2018. godine, kao i Mirza Sendijarević, direktor “BH-Gasa”, koji je izabran krajem 2013. nakon smjene  Adnana Krese.

 

Stipe Prlić za v.d. direktora “HT Eroneta” imenovan je početkom ove godine, no znajući kakve apetite prema ovom telekom operateru ima HDZ, ostaje da se vidi u čije će okrilje dopasti ova direktorska pozicija.

 

Očito je i da će se ogorčana borba voditi za čelne pozicije i nadzorne odbore preduzeća u nadležnosti Ministarstva energije, rudarstva i industrije FBiH. među kojima su, osim gore pomenutih, i Elektroprivreda HZHB, Željezara “Zenica”, Energoinvest d.d., Hidrogradnja d.d., KTK Visoko, Remontni zavod d.d. Travnik, RMU Banovići, Agrokomerc, Energopetrol, Bosnalijek, Aluminij, Arcelormittal…
Kompletnu listu nadzornih odbora i uprava u privrednim društvima iz nadležnosti ovog federalnog ministarstva možete pogledati OVDJE.

 

Kome su na državnim agencijama istekli mandati?
Važan plijen su i velike državne agencije, pa je za očekivati da se narednih mjeseci i na ove pozicije ustoliče novi ljudi, a trenutno su mandati istekli za 12 direktora:
 1. Neven Akšamija, Agencija za državnu službu
2. Nevenka Savić, Direkcija za evropske integracije
3. Monika Mijić, agent BiH pred Sudom u Strazburu
4. Siniša Macan, Agencija za identifikacione dokumente (IDDEEA)
5. Mlađen Božović, Fond za povratak
6. Zdenko Milinović, Agencija za statistiku
7. Lenka Kozić, Agencija za nadzor nad tržištem
8. Žarko Petrović, Institut za akreditiranje BiH
9. Jelica Grujić, FIPA
10.Sejad Mačkić, Agencija za sigurnost hrane
11. Semiha Borovac, koordinator za reformu javne uprave (imenovana za državnu ministricu)
12. Nataša Grubiša, Agencija za lijekove BiH

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close