BiHPolitika

Hoće li HDZ na Ustavnom sudu dobiti ono što je Tuđman izgubio u Vašingtonu

Ustavni sud Bosne i Hercegovine na 109. plenarnoj sjednici obavio je prelimiranu raspravu o zahtjevu Borjane Krišto koji je sastoji u brisanju ustavnih odredbi kojima se omogućava izbor delegata iz svih kantona u Dom naroda, što je ustavna norma i princip na kojem počiva ustavno ustrojstvo Federacije BiH, a posljedično tome i ustavno ustrojstvo Bosne i Hercegovine.

Na 109.plenarnoj sjednici Ustavni sud se odlučio za prolongiranje odluke te najavio da će konačnu odluku donijeti na jednoj od narednih plenarnih sjednica. Na kojoj od narednih plenarnih sjednica će odluka biti donesena, nije precizirano.

Uoči same sjednice kao i mjesecima ranije kadrovi HDZ-a i tzv. HNS-a vršili su pritisak na rad Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, s ciljem da se Ustavni sud stavi u ulogu zakonodavca te protivno svojim ovlaštenjima suspendira ustavne odredbe, čime bi na najdirektniji način bio potkopan ustavni poredak Bosne i Hercegovine što bi u daljenjem slijedu događaja otvorilo ne samo ustavnu nego i duboku političku krizu, i uvod u ono što se ne smije ni zamisliti, kako to obično kažu iz HDZ-a onda kad žele slikovito ukazati na moguće posljedice neusvajanja njihovih nemogućih zahtjeva.

Prolongiranje odluke Ustavnog suda po zahtjevu Borjane Krišto pokazalo je da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine unatoč ogromnim pristiscima još uvijek u stanju, odnosno još uvijek ima snage, da se ophrve tendencijama podrivanja ustavnog poretka Bosne i Hercegovine, premda je pitanje do kada će te snage imati, obzirom na ogromnu količnu intertnosti onog dijela javnosti koji se naziva probosanskom.

Koliko su u HDZ-u zapravo bili uvjereni u pozitivan ishod nemogućih zahtjeva koje je prema Ustavnom sudu uputila Borjana Krišto, sa ciljem suspendiranja pravnog porekta, svjedoči i sama “šokiranost” Krišto koja je izjavila da je odluka za nju bila neočekivana.

Za HDZ je dakle potpuno neočekivano da Ustavni sud ne stavi van snage odredbe koje oslikavaju sam karakter Federacije Bosne i Hercegovine. Ali i nije neočekivano nego “neočekivano”, jer se u HDZ-u vode onom vrstom logike i obmana koje u vezi sa odlukama Ustavnog suda u javnosti lažno interpretira saborski zastupnik Republike Hrvatske Božo Ljubić, čija apelacija nije ostvarila željeni domet, koji se upravo pokušava ostvariti zahtjevom Borjane Krišto.

Potonji zahtjev u potpunosti se naslanja na Ljubićevu tek djelomično usvojenu apelaciju, i tome smislu predstavlja kontinuirani politički pritisak koji je otpočeo, vodi se i nastavit će se voditi iz Hrvatskog sabora, uz potpuno podršku zvaničnog Zagreba, Vlade i Sabora Republike Hrvatske.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine ne zaprima apelacije i zahtjeve tek od građana Bosne i Hercegovine (Ljubić i Krišto) nego političke zahtjeve Zagreba. Svako onaj ko misli da se Ustavni sud očituje po građanskim zahtjevima Ljubić i Krišto a ne o zahtjevima zagrebačke politike koja vrši pritisak koristeći se privilegiranom pozicijom, članstva u Evropskoj uniji, u potpunoj je zabludi. Ustavni sud u ovom trenutku posljednja je utvrda koja još uvijek nije pala pred agresivnom političkom i propagandnom kampanjom koja se vodi od strane Republike Hrvatske prema Bosni i Hercegovini.

Pojednostavljano rečeno, ono što je Franjo Tuđman izgubio u Vašingotonu, danas se pokušava dobiti pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine. Priroda saborskih zahtjeva Ljubić i Krišto upravo je, ni manje ni više nego takva – radikalno mijenjanje ustavnog ustrojsva FBIH i BiH, i revitalizacija tzv. Herceg Bosne. Onemogućiti izbor delegata iz svih kantona u Dom naroda Parlamenta Federacije, znači jedino omogućiti ono što u martu 1994. nije bilo moguće.

N.H.

(Vijesti.ba)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close