Kultura

Historijski čas: 116 balona za 116 žrtava zločina u Ahmićima

U mjestu Ahmići kod Viteza danas je za učenike osnovnih škola iz Viteza i Kiseljaka održan historijski čas na kojem su imali priliku slušati o stradanju 116 Bošnjaka u sklopu akcije HVO-a “48 sati pepela i krvi” koja je izvedena 16. aprila 1993. godine.

Historijski čas za učenike osnovnih škola tradicionalno se obilježava svake godine u sklopu obilježavanja godišnjice stradanja Bošnjaka u Ahmićima, a danas je u zrak pušteno i 116 balona na kojima su ispisana imena ubijenih u Ahmićima.

Imam džamije u Ahmićima Mahir Husić je izjavio da je historijski čas za djecu osnovnih škola i mekteba bio prilika da im se kaže šta se dešavalo u Ahmićima prije 24 godine.

“Djecu smo upoznali o dešavanjima 16. aprila 1993. godine, a simbolično smo pustili u zrak 116 balona, za 116 šehida koji odlaze u nebo, a u Kur'anu se kaže da su te duše oko nas, tako da je ovo danas bila simbolika da do njih stižu dove koje učimo”, izjavio je Husić za Klix.ba.

U sklopu današnjeg događaja učenici sa najboljim pjesmama, koje su napisali u sklopu tradicionalnog konkursa u svojim školama, nagrađeni su prigodnim poklonima. Pedagogica jedne od osnovnih škola Senka Pezić-Kovač je istakla kako su historijski časovi od velikog značaja za generacije koje dolaze.

“Rečeno je da se podaci o stradanju Bošnjaka ne nalaze u udžbenicima u našim školama, ali ono što je bilo i što su utvrđene činjenice, a to buduće generacije moraju znati. Ne da bi bili spremni za osvetu, već da čuvaju pomen i sjećanje na osobe koje su nevino ubijene”, izjavila Pezić-Kovač.

Obilježavanje 24. godišnjice u Ahmićima će obuhvatiti vjerske sadržaje i posjetu mezarju u starom Vitezu.

Klix

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close