BiHPolitika

General Dudaković: Formiranje Armije RBiH je bio čin naše borbe za opstanak

Kroz različite aktivnosti i prigodne programe, u Unsko-sanskom kantonu ovih se dana obilježava 25. godišnjica formiranja Armije RBiH.

Dostojanstveno, kako i dolikuje značajnom datumu, u krajiškim gradovima obilježava se Dan Armije RBiH. Cvijeće na spomen obilježjima u svim općinama kantona položili su članovi porodica poginulih, predstavnici boračkih odruženja, općinskih i kantonalnih vlasti, ratni veterani i brojni drugi Krajišnici.

U Bihaću je položeno cvijeće na centralnom spomen-obilježju Humci te rimokatoličkom groblju “Križ-Žegar” u Bihaću, a cvijeće su položile delegacije Vlade i Skupštine Unsko-sanskog kantona, predstavnici Grada Bihaća, boračkih udruženja, političkih partija i brojnih drugih delegacija. Cvijeće je položeno i u Cazinu, Ključu, Sanskom Mostu i drugim gradovima USK.

Ratni komandant Petog korpusa Armije RBiH, general Atif Dudaković kazao je da je politička odluka o formiranju oružanih snaga, organizaciji teritorijalne odbrane i pružanju otpora strateški zadatak i historijski čin.

“Ne mogu, a da ne spomenem temelj naše borbe, a to je Platforma Predsjedništva BiH koja je jedan strateški dokument tog vremena. Ako ga poredimo s nekim drugim dokumentima, konkretno naših protivnika, onda možemo vidjeti da je to jedan humani čin naše borbe za opstanak i za ravnopravnost na ovim prostorima. Tako možemo s ponosom reći da je Armija RBiH izvršila svoju historijsku zadaću, odbranila narod na ovim prostorima i BiH. Da, cijena je bila velika, ali kada to poredimo s našim protivnicima, ne možemo kazati da je to isto jer mi smo se borili za narod i za temeljne vrijednosti čovjeka na ovim prostorima i za domovinu koja se zove Bosna i Hercegovina”, istakao je Dudaković.

Za narod Bosanske Krajine, Peti korpus Armije RBiH je sinonim otpora agresoru koji je od početnih dana agresije igrao ključnu ulogu za odbranu ovog dijela Bosne i Hercegovine. Samo je Cazin, primjerice, imao oko 12.000 boraca raspoređenih u četiri brigade.

Peti korpus Armije RBiH bio je jedan od ukupno sedam korpusa u Armiji BiH. Komanda korpusa nalazila se u Bihaću, a zona odgovornosti obuhvatala je skoro kompletnu Krajinu. Tokom cijelog rata, korpus je djelovao u vrlo teškim uslovima, u potpunom okruženju, suprostavljajući se dvostrukom, a u jednom periodu i trostrukom neprijatelju.

Tokom operacije “Sana 95”, vođene u jesen 1995. godine, Peti korpus je u potpunosti porazio Abdićeve snage i oslobodio Veliku Kladušu, te porazio srpske snage oslobodivši Bosanski Petrovac, Ključ i Bosansku Krupu, da bi na kraju ove operacije u sadejstvu sa Sedmim korpusom Armije RBiH oslobodio i Sanski Most.

Sutra će, u sklopu obilježavanja Dana Armije RBiH u Unsko-sanskom kantonu, biti održana centralna svečanost u Bosanskoj Krupi.

Klix

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close