Himalajska sol osvaja svijet

Himalajska sol, koja se vadi iz rudnika u pakistanskoj regiji Kherva, 300 kilometara od Himalaja, posljednjih godina postala je vrlo popularna roba na svjetskom tržištu.

Himalajska sol, koja je milijunima godina bila zarobljena pod zemljom, do danas je ostala sačuvana od vajnskih štetnih faktora.

Pretpostavlja se da je himalajsku sol pronašla vojska Aleksandra Velikog, koji je u regiji Kherva boravio tijekom pohoda na Indiju, te je tako dospjela i do Europe.

Ova specifična sol stotinama godina prevožena je na istok i zapad Putem začina.

Danas, kada je ova sol u Pakistanu važan izvor prihoda, u posljednjih desed godina postala je vrlo tražena roba i na internacionalnom tržištu. Ova specifična sol, danas se koristi u zdravstvu, arhitekturi, rasvjeti, industriji, svemirskoj tehnologiji.

No, ipak, zbog strukture i izgleda kristalnog kamena, jedinstvene boje, sposobnosti prenosa svjetlosti i jednostavne obrade, ova sol se danas najčešće koristi u zdravstvenom sektoru, prenosi Fena.

Pored toga, smatra se da je posebnost himalajske soli u tome što sadrži sve minerale koje posjeduje i morska sol. Također, ova sol u sebi posjeduje minerale koji su korisni za ljudsko zdravlje. Prema istraživanjima, himalajska sol u sebi sadrži 84 minerala te ima sposobnost da zajedno s vlagom u zraku u sebe apsorbira elektromagnetske valove i zračenje.

U istraživanju mikrobiologa sa sveučilišta u Kaliforniji dr. Alberka Ruegera piše da se negativni joni u himalajskoj soli povećavaju i do 300 posto, te da tako sprečavaju stvaranje bakterija, odnosno pomažu osiguravanju čistog i zdravog zraka.

bitno.ba
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close