Europa se okreće alternativnim gorivima

BRUXELLES – Europska komisija je prošli tjedan predložila da se do 2020. godine u Europskoj uniji izgradi osam milijuna stanica za električno napajanje automobila, na svakih 400 km na glavnim cestovnim koridorima trebala bi biti stanica za ukapljeni plin (LNG), a na svakih 150 kilometara stanice za komprimirani prirodni plin (CNG).

Komisija ovim prijedlogom želi uspostaviti mrežu stanica za napajanje alternativnim gorivima kako bi se razbio postojeći začarani krug: stanice za napajanje alternativnim gorivom se ne grade jer nema dovoljno automobila koji ih koriste; vozila se ne prodaju po konkuretnim cijenama jer nema dovoljno potražnje, a potrošači ne kupuju takva vozila zbog njihove visoke cijene i nedostatka mreže za napajanje, prenosi Hina.

-Stoga Komisija predlaže da se državama članicama nametnu obvezujući ciljevi u području insfrastrukture za čista goriva kao što su električna energija, vodik i prirodni plin te zajedničke norme koje će se primjenjivati na opremu u cijeloj Europskoj uniji, navodi Komisija.

Sitaucija sa stanicama za napajanje električnih automobila razlikuje se od zemlje do zemlje. Najbolja je situacija u Njemačkoj, Francuskoj, Nizozemskoj i Velikoj Britaniji. Komisija predlaže da se svakoj zemlji članici nametne minimalni broj stanica za napajanje, koji će koristiti standardne utičnice. Cilj je osigurati dovoljan broj tih stanica kako bi se proizvođači mogli krenuti u masovnu proizvodnju električnih automobila po razumnim cijenama.

Komisija je predložila da se standardne utičnice budu utičnice “tipa 2”, koje se najčešće koriste. Oko toga bi moglo biti problema, jer se u Francuskoj i Britaniji koriste drukčije utičnice.

Ukapljeni plin (LNG) koriste brodovi i kamioni. Trenutačno je samo 38 takvih stanica na europskim auto-cestama, a do 2020. godine trebala bi biti po jedna na svakih 400 kilometara. Komisija predlaže da se 139 takvih stanica izgradi u riječnim i morskim lukama. Trenutačno samo u Švedskoj postoji jedna stanica za LNG za brodove za pomorski prijevoz.

Komprimirani prirodni plin (CNG) koristi se za osobne automobile i trenutačno oko milijun vozila pokreće se tim gorivom, što je 0,5 posto ukupne flote. Taj bi se broj do kraja ovoga desetljeća trebao povećati za 10 puta.

Mreža za tekući petrolejski plin (LPG) zadovoljava potrebe, u EU ima više od 28.000 servisnih stanica, stoga Komisija nema prijedloga za to gorivo, prenosi Hina.

Za vozila koja koristi vodik kao pogonsko gorivo, Komisija predlaže da na svakih 300 kilometara bude po jedna stanica za napajanje.

bitno.ba
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close