-TopSLIDEBiHPolitika

HDZ BiH i Osmorka potpisali dva sporazuma, dogovorili i raspodjelu resora

Čović i Nikšić su pojasnili da će Lidija Bradara u srijedu imenovati Vladu Federacije BiH …

Izaslanstva HDZ-a BiH i ‘Osmorke‘ potpisala su u petak u Mostaru dva sporazuma te dogovorila sve resore u novoj Vladi FBiH.

– Pripremili smo sve što je nužno da bi se formirala nova vlada FBiH –  kazao je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović nakon sastanka.   

Dodao je da do 28. marta stranke trebaju dati imena kandidata za ministre u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine kako bi dan kasnije predsjednica FBiH Lidija Bradara potpisala imenovanje Nikšića za premijera.

– Onda će uslijediti izjašnjavanje dva potpredsjednika FBiH da bi sve onda otišlo na Zastupnički dom Parlamenta FBiH. Sjednica ovog doma bi se trebala održati do 5. aprila jer je rok za imenovanje vlade FBiH 6. april. Imamo većinu u Parlamentu FBiH i vjerujem da ćemo do 5. aprila održati sjednicu Zastupničkog doma. Drugi sporazum tiče se programskih mjera, rekao je Čović.Nikšić je naveo da je važno da su postignuti ciljevi planirani za sastanak.

– Naša želja je bila da formiramo Vladu FBiH prije, ali to se nije desilo. Došlo je do izigravanja glasačke volje birača prilikom formiranja Doma naroda FBiH, kazao je Nikšić.

Upitan da li očekuje da potpredsjednik FBiH Refik Lendo ne da svoj potpis na imenovanje nove vlade FBiH, Nikšić je kazao:

– Ako oba potpredsjendika ne potpišu, ići ćemo na sjednicu Zastupničkog doma gdje ćemo još jednom pokazati da imamo većinu. Nismo djeca, znamo ko u BiH može odblokirati procese.

Nikšić je potvrdio da će grupacija stranaka Osmorke imati deset resora u Vladi FBiH.

– Unutar naše grupacije je to precizno dogovoreno i nije ništa promijenjeno. Kada je u pitanju odluka Ustavnog suda, ja sam komentirao odluku da ih ne treba komentirati. Naravno, nekada vam odluke odgovaraju, a nekada ne. Ako želimo imati vladavinu prava, onda moramo poštovati odluke sudova. Komentirao sam to zbog spinova kada su napravljeni spinovi oko imenovanja odluke sudije Ustavnog suda. Smatram da trebamo bježati od spinova. Pokušavamo napraviti zaokret na političkoj sceni, da se dogovaramo i da poštujemo to svi. Da li treba visoki predstavnik sankcionisati bilo koga? Naravno da se ne slažem sa njegovim izjavama i to mu kažemo u komunikaciji otvoreno. On je jedan čovjek kada pričate s njim, a drugi kada dođe do mikrofona. Svako od nas nosi svoj križ i odgovara za svoja djela, rekao je Nikšić.

Dodao je da su navikli da šta god naprave, da su izdajnici za nekoga.

– Ponavljam, sve što radim, radim potpuno mirne savjesti želeći da napravimo iskorak i politiku koja će rješavati stvarne životne probleme građana. Ako uspijemo popraviti stvari za deset posto, siguran sam da će nam svima biti bolje, rekao je Nikšić.


(Vijesti.ba)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close