-TopSLIDEKultura življenjaLifestyle

Dobrotvor iz srednje Bosne ostavio više od milion KM svom selu

Priča o Kreševskom dobrotvoru Ivi Mediću, koji je svome selu Vranci ostavio bogatstvo dobija svoj epilog. Načelnik Kreševa, za sutra je najavio izlazak mašina koji će u narednim mjesecima izgraditi kolektor, te prošiti i asfaltirati puteve do ovog sela.

Novac, kojeg je Medić oporukom ostavio općini (1,28 miliona KM), bit će dovoljan da sve što je zamislio bude izgrađeno.

Prvu pločicu zahvale Ivo Medić u Vrancima je dobio prije tačno 20. godina. Tada je proveo prvu rasvjetu u neko kreševsko selo. Postoji anegdota, kako su se mještani jednu večer vraćali iz kafane, i ništa se nije vidjeli. Medić je tada obećao da će provesti rasvjetu i uskoro je stigla.

– Svi imaju neku anegdotu sa njim svi će ga rado spomenuti i svi ćemo se možda i nasmijati, ali Ivo je stvarno bio, plementi čovjek – rekao je Ivica Kresić, mještanin sela Vranci, javlja Centralna.ba.

Čovjek, koji je sa dvojicom braće, kao dječak, ostao bez roditelja. Odrastao u siromaštvu, a novac zaradio kao majstor u Njemačkoj. Proizvodio je precizne hirurške instrumente.

– Veliki je majstor bio, i priznat i ovdje u čeliku kada je radio, imao je prvog fiću na općini Kreševo. Zamislite sada, dijete, siroče, koje je odraslo, bez roditelja, gladno, da ostvari nekakv svoj napredak i kao čovjek i kao građanin. Prvog Fiću je imao na općini Kreševo tih godina – rekao je Kresić.

Prvi je, i vjerovatno jedini koji je svoje bogatstvo ostavio općini, tj. njegovom selu Vranci u kome danas živi 20-ak mještana.

– Riječ je o 659.000 eura, milion i 288 hiljada KM, od pokojnog Ive Medića, gdje je jasno pokojnik u svojoj oporuci naglasio da za svoje selo želi uraditi kolektor, druga je proširenje prometnice koja vodi do sela, i treća je asfaltiranje od Kreševa do Vranaka novim asfaltom u cjelosti – rekao je Renato Pejak, načelnik Kreševa.

Prve mašine na terenu će biti već sutra, najavljuje načelnik, a ove godine bi trebali biti završeni. Ovakav posao Kreševo, općina sa manje od 5000 stanovnika, može planirati za desetak godina.

– Sa ovom ostavštinom naš budžet je preko pet milioa KM, međutim, ako se oduzmu sredstva koja nisu redovita, realan je budžet 2,5 do 2,7 miliona KM – dodao je Pejak.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close