Hag pušta Šešelja na slobodu?

Haški tribunal zatražio je od Holandije i Srbije da se večeras do 18 sati izjasne o mogućem privremenom puštanju na slobodu haškog optuženika Vojislava Šešelja.

(FENA)

Tribunal je naveo da je dobio dodatne povjerljive informacije koje ukazuju na pogoršanje zdravstvenog stanja Šešelja.

S obzirom na novi razvoj događaja, Tribunal razmatra mogućnost privremenog puštanja na slobodu Šešelja i zato je pozvao Srbiju i Holandiju da najkasnije danas do 18 sati dostave svoje mišljenje, navedeno je u saopćenju.

Tribunal je od Vlade Srbije zatražio i da potvrdi da će biti u mogućnosti da garantira da optuženi neće stupati u kontakt sa svjedocima ili žrtvama i da će se Šešelj vratiti pod nadzor Međunarodnog suda u Haagu čim to naloži Sudsko vijeće.

Sudsko vijeće je nedavno razmatralo mogućnost da se Šešelj usljed pogoršanja zdravstvenog stanja privremeno pusti na slobodu, ali je zbog nedostatka saradnje optuženog prekinulo taj postupak, navedeno je u saopćenju Haškog suda.

-Međutim, pošto je Sudsko vijeće primilo dodatne informacije koje govore da se zdravstveno stanje optuženog pogoršalo i s obzirom na taj razvoj događaja i da bi se izbjeglo najgore, Sudsko vijeće razmatra mogućnost da Šešelja privremeno pusti na slobodu da bi mu bila ukazana njega u najboljem mogućem okruženju, a da se pritom osigura sigurnost svjedoka i integritet postupka – navodi se u saopćenju iz Haaga.

Podsjetimo, Milovan Bojić, član ljekarskog konzilija koji je posjetio lidera SRS-a u Haagu rekao je da je zdravstveno stanje Vojislava Šešelja ozbiljno i da postoje elementi “životne ugroženosti” i definitivne metastaze na jetri.

Podsjetio  je da je Šešelju prethodno dijagnosticiran i rak debelog crijeva, ali da nije bilo adekvatnog medicinskog tretmana.

Bojić je predložio i kao jedino rješenje iznio da se Šešelj liječi u Srbiji, ali je i ukazao da se to ne može očekivati dok njemu ne bude ukinut pritvor.

Šešelj se 23. februara 2003. godine dobrovoljno predao Haškom sudu, gdje se izjasnio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice, koja ga tereti za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja od 1991. do 1993. godine u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini.

Od tada je u pritvoru u Sheveningenu, a njegov predmet je i dalje u pretresnom postupku, koji je počeo 2007. godine. Tužilaštvo je krajem 2010. završilo iznošenje dokaza, a optuženi, koji se sam brani, nije želio da iznosi nikakve argumente odbrane, prenosi B92.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close