EU nenamijenski potrošila sedam milijardi eura

LUKSEMBURG – Evropska unija je u 2013. nenamijenski potrošila gotovo sedam milijardi eura, izjavio je danas predsjednik Evropskog revizorskog suda Vitor Kaldeira, upozorivši Brisel da mora bolje da kontroliše potrošnju. Takozvana stopa greške u potrošnji je u okviru prošlogodišnjeg budžeta teškog 148,5 milijardi eura smanjena na 4,7 sa 4,8 odsto iz prethodne godine, navodi sud, a prenosi agencija Frans pres.
Izvještaj dolazi u vrijeme kada se Brisel nalazi pod pritiskom članica EU da smanji potrošnju, pogotovo nakon spora sa Britanijom oko zahtjeva da ta zemlja u budžet EU uplati dodatna sredstva.

“Potrebno je pažljivije upravljanje i kontrola sredstava EU. Naša analiza je pokazala koliki dio potrošnje nije u skladu sa propisima”, rekao je Kaldeira.

Sud navodi da su sektori u kojima se bilježi najviše grešaka u potrošnji regionalna politika, gdje je stopa greške 6,9 odsto i ruralni razvoj sa 6,7 odsto. Činjenica da ima mnogo slučajeva u kojima sredstva nisu završila tamo gde treba pokazuje da su kontrolni sistemi Komisije i članica Unije tek djelimično efikasni u osiguravanju regularnosti plaćanja.

Budžet EU je neprestani uzrok debata u vrijeme velikih slabosti ekonomije Starog kontinenta, kada su brojne članice EU suočene sa teškim odlukama na polju budžetske štednje.

(Vijesti.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close