Haag: Kineski sudac Liu Daqun će odlučiti o zahtjevu odbrane Nasera Orića da se obustavi postupak pred Sudom BiH

Rezidualni mehanizam međunarodnih krivičnih sudova (MICT), koji dovršava rad UN-ovih sudova u Haagu, dodijelio je zahtjev zapovjednika Armije BiH Nasera Orića – da naredi sudu Bosne i Hercegovine obustavu procesuiranja – kineskom sucu Liu Daqunu.

Podsjetimo, odbrana Orića zatražila je od Međunarodnog krivično suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) da naredi sudu Bosne i Hercegovine obustavu procesuiranja protiv njezinog klijenta, tvrdeći da su optužbe protiv njega bile predmet njegovog prijašnjeg haškog suđenja te da kao takve ne mogu biti predmet ponovnog procesa.

Ratni zapovjednik jedinica Armije BiH u Srebrenici uhapšen je polovicom ove godine na granici Francuske i Švicarske po zahtjevu Srbije koja ga sumnjiči za ratne zločine (ubistva pojedinih zarobljenika) počinjene u selima kod Srebrenice i Bratunca.

Ubrzo je izručen u BiH, gdje je pušten na privremenu slobodu do početka suđenja za zločine za koje njegova odbrana tvrdi da su bili predmet suđenja na Haškom sudu koji je Orića 2008.godine oslobodio krivnje u drugostupanjskoj presudi, a nakon što je 2006. godine u prvostepenskoj osuđen na 2 godine zatvora zbog komandne odgovornosti pri nekažnjavanju počinitelja zločina.

Autor: Redakcija – avaz.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close